Белгия намали издръжката на принц Лоран заради срещи с чужденци

Лоран Белгийски

Белгия намали издръжката на принц Лоран - необуздания брат на крал Филип, в безпрецедентно наказание заради срещи с чужди представители без разрешение на правителството, съобщи агенция Франс прес.

Парламентът гласува в четвъртък да намали годишната му издръжка от 307 000 евро с 15% - т.е. 46 000 евро по-малко, след препоръка от премиера Шарл Мишел.

Принц Лоран (54 г.) бе сниман миналата година с военна униформа на честването на 90-годишнината на китайската армия в посолството на Пекин в Брюксел. Фотографията бе разпространена от него в Туитър без официално разрешение.

По-рано принцът бе укоряван заради срещи в Либия и неразрешена визита в Демократична република Конго (бивша белгийска колония) през 2011 г.

Решението в парламента с 93 гласа „за“ и 23 „против“ е първото прилагане на клауза на закон от 2013 г., позволяваща спиране на издръжката на членове на кралското семейство, ако нарушат определени правила.

Принц Лоран разпространи чрез адвокатите си писмо, в което казва, че наказанието „може да му причини сериозни вреди, които трудно ще бъдат  поправени“.

Опитвайки се да спечели симпатиите на депутатите преди вота, той се оплака, че не може да работи заради статута си на кралска особа. Както и че „три четвърти от издръжката му е свързана с изпълнение на задълженията му под стриктния контрол на сметната палата“.

„Тази издръжка, намалението на която се обсъжда в резултат на политически или медийни внушения, е цената на моя живот, който като цяло е зад мен сега“, написа принц Лоран, който е 3 години по-малък от краля.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа