Белгия упреква Тръмп за вчерашните събития в Газа

Белгийският вицепремиер и министър на външните работи Дидие Рейндерс заяви, че решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да премести посолството на своята страна в Израел от Тел Авив в Ерусалим е довело до вчерашното напрежение. Рейндерс направи този коментар пред местни медии, след като при протестите в ивицата Газа имаше десетки жертви и стотици ранени.

По неговите думи проявите на насилие са недопустими, а от Хамас са търсили провокация. Употребата на сила от страна на Израел бе напълно несъразмерна, добави вицепремиерът.

Според Рейндерс, най-добре би било случаят от вчера да доведе до международно разследване. Той посочи, че Белгия е категорично против преместването на посолството на САЩ.

Рейндерс призовава за обща европейска позиция и за връщане към преговорите с участието на САЩ. По неговите думи за това ще бъде необходимо време, но решението е в обособяването на две държави.

Говорител на Европейската комисия отбеляза вчера, че ЕС има ясна и единна позиция за Ерусалим, изразена от Европейския съвет през декември. Преди половин година държавните и правителствените ръководители от ЕС приеха заключения, в които посочиха, че запазват "твърдия си ангажимент за решението с две държави и във връзка с това позицията на ЕС за Ерусалим остава непроменена".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят