Белград грубо замазва следи

Агент на сръбските служби си прави селфи по време на атаката на парламента в Скопие

Белград направи скандал, за да прикрие следите си от драмата в македонския парламент. Дипломатически инцидент, политически гаф, игра с огъня или хвърляне на ръкавицата на предизвикателството със сръбски сценарий - не знам как още може да се нарече скандалният жест на Белград към Скопие с отзоваването на сръбския дипломатически персонал от Македония. Намерено е най-елементарното обяснение - информации за разузнавателни акции в Македония срещу сръбските власти и институции.

И забележете - поне така каза министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич - с участието на чуждестранни фактори. Това е толкова прозрачно и нелепо обяснение и съм убедена, че чуждестранните дипломати и в Белград, и в Скопие си поставят въпроса дали пък не е точно обратното - дали правителството на Зоран Заев не е получило доказателства от разузнавателни източници за участието на чуждестранни служби от съседна държава в драматичните събития в македонския парламент преди време. И сега Сърбия предизвика дипломатически скандал, за да скрие следите, защото правителството на Заев сигурно има намерение да разчисти недоумиците около атаките в македонското Собрание и опитите да се попречи за избирането на новия премиер. А това не беше по вкуса нито на Сърбия, нито на Русия.

Белград има информации, че Македония се подготвя да гласува за приемането на Косово в ЮНЕСКО и Сърбия иска да попречи на това. Но тя избра най-лошия начин и в политически, и в дипломатически аспект. И за това има обяснение. Очевидно в посолството в Скопие има премного разузнавачи, а премалко дипломати. Сега Белград ще подвие опашката, казано на дипломатически език.

* Авторката е кореспондент на Агенция БГНЕС в Белград, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари