„Белингкат“: Истинското име на Федотов е Денис Вячеславович Сергеев

Третият човек, заподозрян в отравянето с нервнопаралитично вещество на руския шпионин Сергей Скрипал в Англия миналата година, е високопоставен агент от руското военно разузнаване, съобщи разследващият сайт "Белингкат". Истинското му име е е Денис Вячеславович Сергеев.

В обширната публикация на „Белингкат“ се проследяват всички пътувания на Сергеев, включително и тези в България. Става ясно, че Сергеев под името Федотов е посетил три пъти България.

Денят, в който Гебрев е бил отровен на вечеря с полски партньори в ресторант в София, Сергеев се е прибрал от София през Истанбул в Москва.

Сергеев е роден на 17 септември 1973 г. в малкото казахстанско градче Ушарал, близо до тогава съветско-китайската граница. Служи в армията в южния руски град Новорусийск в Краснодарския регион. Между 2000 и 2002 година, той е прехвърлен в Москва, където е приет в елитната Военно-дипломатическа академия на Русия, по-известна в Русия като "школата на ГРУ". В училището се привличат кадри с минимален чин "капитан", които са се проявили с изключителни способности по време на военната си служба.

Сайтът съобщава, че през последните два месеца руските власти са взели безпрецедентни мерки да заличат всички веществени доказателства за съществуването на Денис Сергеев, както и на другите двама, обвинени по случая “Скрипал“ - Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

В понеделник българската прокуратура потвърди информацията на “Белингкат“, че Федотов е бил три пъти в България през 2015 година. И започна разследване дали има връзка между пребиваването му у нас с твърденията на бизнесмена Емилиян Гебрев, че бил отровен с вещество от типа "Новичок".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България