Белица иска „Семково“ да стане модерен ски курорт

Курортният комплекс „Семково” в Рила планина става селищно образувание с местно значение в землището на град Белица. Това решение взе общинският съвет, а целта е развитието на курорта, в който да има лифт, хотели, ски писти. За Белица това е шанс да се развие общината, която сега е в челния списък на региона за най-беден район и най-висок процент безработица.

Местният парламент даде съгласието си общината да придобие безвъзмездно правото на собственост върху 114.54 хектара земя от държавния горски фонд, които са цялата територия на Семково. Кметът Радослав Ревански трябва да предприеме всички необходими действия съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на земеделието и храните за изпълнението на двете решения.

 В момента се изготвя Общ устройствен план, в него ще попадне и курортната местност, за да може общината да кандидатства по европейските програми за финансиране. Сега на ход е държавата, очаквам подкрепа, за да превърнем това място в привлекателно за туристите и от страната, и от чужбина”, коментира кметът Радослав Ревански.

Мечтата на общината и местните хора е курорта Семково да стане модерен и европейски.Ние не желаем да има големи хотели, а малки, кокетни от дърво и камък като в Австрия, казва кмета.

Общината подкрепя община Банско за втората кабинка, защото и те искат да развиват зимен туризъм и не желаят някакви псевдоорганизации да спират бъдещето на целия регион.

През февруари предстои поредното издание на Зимния празник там. Събитието ще мине под знака на европредседателството на България, а в курорта ще се проведе дискусия за туризма у нас, вицепрезидента на България Илияна Йотова официално ще открие публичната дискусия с темата „Планините – неоцененото богатство на Европа”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм