Белият дом: Западните Балкани продължават да са заплаха за САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови действието на предупреждение от 2001 година за Западните Балкани като заплаха за Америка и извести Конгреса, че то не се отменя, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.

Както припомня изданието, президентът Джордж Буш-младши беше първият, който издаде националното предупреждение за Западните Балкани на 26 юни, преди 18 години, което бе подновено през 2003-та заради проблемите в Македония.

В последното съобщение от Белия Дом, подписано от Тръмп, се казва, че „екстремисткото насилие и препятствията, посочени в заповедта от 2001 година, като враждебни на американските интереси продължават да представляват необичайна и голяма заплаха за националната сигурност на САЩ и външната им политика“.

„Заплахата, която се олицетворява от действията на лица, ангажирани в, или подпомагащи, спонсориращи или подкрепящи (i) екстремистко насилие в бившата Република Македония (която сега е Република Северна Македония) и на други места в Западнобалканския регион, или (ii) възпрепятстващи прилагането на Дейтънския мирен договор в Босна или Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 10 юни 1999 година в Косово, не е изчезнала“, се казва в документа.

„По тази причина определих, че е необходимо да се продължи националната извънредна ситуация по отношение на Западните Балкани“, се заключва в съобщението на Белия Дом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка