Белият дом подготвя мита за редица китайски стоки

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил да бъде подготвена разпоредба за въвеждане на мита за редица стоки от Китай, чийто внос в САЩ достига 60 милиарда долара годишно, предаде Ройтерс.

Според данни на информиран източник на агенция, става дума най-вече за продукция на технологичния сектор.

Според друг източник, който е пряко запознат с плановете на администрацията, тези мита могат да бъдат обявени в скоро време и ще засегнат близо 100 китайски продукта.

Белият дом не пожела да коментира мащабите и времето на мярката, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица Тръмп заявил пред членове на кабинета си и свои съветници, че планира да въведе мита за китайски стоки и да наложи ограничения на инвестициите от Китай в отговор на приписваните на Пекин случаи на кражба на интелектуална собственост. Това пише американският в. "Политико", позовавайки се на информирани източници. На срещата постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър е представил на държавния глава предложения за мита, които засягат внос на стойност 30 милиарда долара.

Тръмп обаче настоял цифрата да бъде увеличена и възложил да бъдат подготвени необходимите проекти за разпоредби през следващите седмици.

Сега, според информация на изданието, в изпълнението на задачата, освен Белият дом, са привлечени финансовото министерство, Държавният департамент, министерството на правосъдието и офисът на постоянния търговски представител.

Макар че подробностите все още се обсъждат, според запознати, администрацията подготвя мита за над 100 китайски продукта, като се започне от електроника и телекомуникационното оборудване и се стигне до мебели и играчки", пише "Политико.

Обявяването на новите мита може да стане факт още идната седмица, уточнява изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка