Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и украинския му колега Владимир Зеленски на 21 април 2019 година, предава TACC.

Както става ясно от документа, целият 16-минутен разговор всъщност представлява размяна на любезности. По време на него не са били обсъждани истински съществени въпроси. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поздравил украинския си колега за победата на президентските избори и двамата президенти са разменили принципни покани за посещения в двете страни съответно.

В краткия разговор не се говори за Байдън или корупцията, но Тръмп споменава, че е бил водещ на конкурса "Мис Вселена", когато той се е състоял в Украйна.

На раздяла Зеленски е казал на Тръмп, че ще учи английски, за да общуват лично. Тръмп е отговорил с благодарност, като е подчертал, че е "много впечатлен" от чутото. Той е признал, че едва ли би могъл да овладее основите на украинския език за общуване със Зеленски.

Втори телефонен разговор между двамата държавни глави, четри дни по-късно, на 25 юли, предизвика разследването за импийчмънт срещу Тръмп. Демократите настояха, че той е злоупотребил с властта си, притискайки Зеленски да разследва неговия политически съперник - бившия американски вицепрезидент Джо Байдън. Те също така го обвиниха, че е отказал помощ на Украйна, за да окаже натиск върху Зеленски да започне разследване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка