Белият дом се дистанцира от членове на предизборния щаб на Тръмп, общували с Русия

Белият дом се дистанцира от членове на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп, за които се предполага, че са общували с руски официални лица по време на миналогодишната кампания. Стъпката бе предприета след публичното оповестяване на разследване на ФБР за възможно сътрудничество между Кремъл и представители на екипа на Тръмп.

След вчерашното експлозивно заявление на шефа на ФБР Джеймс Коми за започнало още през юли миналата година разследване за руска намеса в изборите, говорителят на Белия Дом Шон Спайсър омаловажи ролята на някои от спряганите за заподозрени в контакти с Москва. Той нарече Майкъл Флин доброволец в кампанията и допълни, че Пол Манафорт е играл минимална роля за кратко време.

Флин подаде оставка миналия месец, след като стана ясно, че е подвел администрацията на Тръмп за контактите си с руския посланик в САЩ, а Манафорт се оттегли от кампанията миналото лято след обвинения в контакти с руското разузнаване. В изявление вчера Манафорт категорично отхвърли обвиненията срещу него и посочи, че е разочарован от легитимирането на опитите да бъде дискредитиран избора на Тръмп.

Подобен коментар отправи и самият президент, който в "Туитър" обвини демократите за разследването и коментира, че комисията по разузнаване би трябвало да насочи вниманието си към изтичането на информация.

Но на митинг вечерта в Кентъки пред събралите се негови симпатизанти в речта си Тръмп не спомена новината от изслушването на шефа на ФБР Джеймс Коми.

Междувременно демократите настояват за извинение, след като на същото изслушване в конгреса Коми отхвърли твърденията на Тръмп, че той е бил подслушван по нареждане на предшественика си Барак Обама.

Пред конгресмените се изказа и директорът по Национална сигурност Майкъл Роджърс. Той опроверга цитираните от Белия Дом по-рано информации намесили британските тайни служби в подслушване на Тръмп./ БНР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия