Бензин и дизел поскъпнаха с 12 стотинки

Литърът - за 2,08 и 2,28 лв.

Горивата поскъпнаха с 12 стотинки през февруари. Най-масовият бензин А95 се продава средно за 2,08 лв. за литър, като най-високата му цена на бензиностанциите у нас е 2,38 лв., показват данни на специализираната платформа fuelo.net.

Дизелът се продава средно по 2,28 лв. за литър, като на места достига и до 2,45 лв. за литър. Нагоре върви и цената на пропан-бутана, който се предлага средно по 0,98 лв. за литър, което е с 6 ст. по-скъпо в сравнение с цената му през февруари. Въпреки че бензинът поскъпва на месечна база, за последните шест месеца горивото отчита поевтиняване с 19 стотинки, а дизелът отчита минимално движение в сравнение с цената си през август или поевтинява само с 1 стотинка.

Най-евтино гориво зареждат в Добрич, където разликата в цените на бензин и дизел е с 3 лв. надолу в сравнение с другите градове в страната. В Габрово и Русе цените на горивата са с 2,89 и 2,92 лв. по-ниски от останалите на бензиностанциите у нас. Във Видин цените са с 3,14 лв. по-високи в сравнение с цялата страна, което го прави града с най-скъпите горива, показва още статистиката.

Още в началото на февруари тенденцията за поскъпване на горивата се отличи, заради повишението на цените на петрола, който от 50 долара за барел в края на декември 2018 г., стигна 67,17 долара за барел в края на предходния месец. Съкращенията, водени от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), както и санкциите на САЩ срещу износа на петрол от Иран и Венецуела тласнаха цените на петрола до високи нива от 65 долара за барел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари