Бени Андершон - Моторът на АББА

Не е за вярване, че от 30 г АББА не съществува, а все още сме популярни - даже по-популярни от преди, казва Бени Андершон - двигателят на култовата група.

Тази четиримата обявиха, че се събират за виртуално турне. Те ще се явят пред публиката си не в реалния си днешен, 70-годишен образ, а в младите си тела - чрез аватари.

В качеството си на композитор на почти всичките песни на шведската супергрупа Бени Андершон направи революция в музиката на 70-те години на ХХ век. 44 г. след като АББА спечелиха конкурса на “Евровизия” и голяма част от света за първи път чу за тях, групата продава по 7000 копия от албумите си дневно. Изкушена от любопитното предложение и новите технологии, бандата, която преди време заяви: “Никога повече няма да ни видите заедно на сцената… на нас пари не ни трябват”, 35 г. след раздялата си се събра и записа две нови парчета - едното от които се казва “Още имам вяра в теб”. Тази новина предизвика луда радост у феновете. Новата музика и най-вече аватарите на АББА ще видим чак през декември, когато ще бъде излъчен двучасов техен концерт по две телевизии. Междувременно да се запознаем с този, без чиято музика кристалните гласове на двете момичета от АББА никога нямаше да звучат в песни като Dancing Queen, Super Trooper, Waterloo, Voulez Vouz и още толкова други.

Йоран Брур Бени Андершон е роден на 16 декември 1946 г. в квартала на Стокхолм Васастан. Наследил е музикалния талант от баща си, инженерът Гьоста Андершон и от дядо си Ефраим - и двамата свирели на акордеон. Дядото Ефраим бил народен музикант, затова шведската народна музика до днес е любима за Бени. Въпреки че на по-късни години признава, че обожава Йохан Себастиан Бах, Ричард Роджърс, Ървинг Бърлин (авторът на “Бяла Коледа”), Ленън и Маккартни, Брайън Уилсън от “Бийч Бойс”, Рей Дейвис от “Кинкс” и Тони Хетч - композиторът на саундрака към сериала Crossroads.

Първият си акордеон малкият наследник на фамилията Андершон получава на 6-годишна възраст. На 10 вече му купуват пиано, а той сам се учи да свири. На 15 г. напуска училище и започва да свири по клубове, като в същото време и продава хладилници, за да се издържа.

По това време среща тогавашната си изгора Кристина, с която набързо си раждат две деца - момче (през 1963-а) и момиче (1964). На 17-годишна възраст Бени става баща. Двамата с Кристина Грьонвал се присъединяват към групата Elverkets Spelmanslag (в свободен превод “Фолк електричарите”). Забелязва го фронтменът на останалата без пианист популярната шведска група “Хеп старс”, която става още по-популярна след присъединяването на Андершон. Бьорн Улвеус по това време е музикант в друга много известна шведска фолк група - “Хутенани сингърс”. Когато се запознават, двамата моментално си пасват. Започват заедно да пишат песни и това приятелство и сътрудничество продължава до ден-днешен. “С Бьорн се чувствам прекрасно, когато работим заедно - казва Бени. - Разбираме се без думи. Нашето приятелство надживя и групата, и всичко.”

Двамата напускат групите си, за да работят заедно. Когато се среща с Агнета („русата от “АББА”) вече е популярна в Европа. През 1971 г. тя се порчува с участието си в мюзикъла на Ендрю Лойд Уебър “Исус Христос суперзвезда” в ролята на Мария Магдалена. Любовта между Агнета Фелтског и Бьорн Улвеус се оказва в основата на успеха на квартета. Тъкмо когато връзката им е в криза, групата прави някои от най-известните си и хубави песни.

АББА изскача на повърхността на световния музикален океан като шамандура. Това става, когато звездната четворка печели песенния конкурс “Евровизия” на 6 април 1974 г. с песента “Ватерло”. Именно тогава се появява и името на групата - акроним от първите им имена. Всъщност, в Швеция вече има такова наименование - “Абба” е името на известна фабрика за рибни консерви, но това не смущава изпълнителите, нито феновете. Обърнатото “B” е добра хрумка, която прави името разпознаваемо. До 1974 г. четиримата са записали един албум, но след “Евровизия” нещата се променят. Следват тава след тава (общо 8 до 1981 г.) Групата е на върха на всички класации, включително и в САЩ.

Животът на Андершон не минава без лични трагедии, но една от тях - зависимостта му от алкохола, остава дълго време скрита от общественото внимание. Едва през 2001 г. - 20 години след последния им хит The Winner Takes it All - песен за раздялата на Бьорн и Агнета, той успява да спре пиенето и оттогава е чист.

След разпадането на АББА прави голяма кариера. Двамата с Бьорн Улвеус - известен навремето като “мъжът от АББА без брадата”, продължават да композират мюзикъли. Записва самостоятелни албуми със своя Бени Андершон оркестър.

 

Професор

Андершон печели 4 шведски награди “Грами”, заедно с Улвеус получават специалната международна награда “Айвър Новело”, носител е и на наградата за цялостен принос на Шведската асоциация на музикалните издатели. През 2002 г. става почетен професор - шведската правителствена награда, която му е присъдена за “способността му да създава въздействаща музика от висока класа”. През 2007 е избран за член на Шведската музикална академия, а през 2008 г. получава почетна докторантура от Стокхолмския университет за принос в съхраняването на шведската народна музика. А през 2012 стана едновременно доктор по философия на Техническия университет Лулия и лауреат на шведската награда Guldbaggen като композитор на музиката към документалния филм “Палме” за живота на шведския премиер Улоф Палме.

 

За него

Ревнувах от Агнета

Предполагам че Бени докато е пишел музиката, си е представял за какъв глас, за каква бленда ще е песента и коя от нас ще я изпълни. Трябва да призная обаче, че често ревнувах, понеже пак е избрал Агнета.

Ани-Фрид Люнгста - Фрида от АББА

Той е краен перфекционист

Отхвърляхме 95% от всичко, което сме измислили. Това е най-важната част от творческия процес – рязането. Да не допускаш нещо, което не е сто процента качествено. С Бени бяхме маниаци на тази тема. Особено той! Той е краен перфекционист. Така че безмилостно отхвърляхме всичко, което не ни се струваше достатъчно добро. Давахме всичко от себе си, отново и отново опитвахме, докато не решахме, че нещата са се получили. Но пък за сметка на това, усещането от това, че си създал нещо наистина хубаво, е... Ами чувстваш се безумно щастлив.

Бьорн Улвеус, другият от АББА

Велик композитор

Бени е сред най-големите композитори на нашето време. Музиката му е фина, чиста и истинска. Това може да се види в последния му албум “Пиано”, който пуснахме на 29 септември 2017 г. В него Андершон свири свои популарни композиции.

Сър Лушън Грейндж, шеф на Universal Music Group

Малко е луд

Малко е луд, този Бени, въпреки че много го обичам. След “Мама миа” ми предложи да издам албум, но аз много добре знам как звучат великите певици. А аз съм най-обикновена. Актриса, която пее, това съм аз.

Мерил Стрийп, актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети