Бенямин Нетаняху призова за по-близки отношения с Украйна в Киев

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова в понеделник за по-тесни връзки с Украйна, като се срещна с наскоро избрания украински президент Владимир Зеленски в Киев, предава АФП.

Анализаторите твърдят, че пътуването е част от стъпките на Нетаняху за укрепване на позицията на неговата партия Ликуд сред израелците с украински произход преди повторните парламентарни избори на 17 септември, като се има предвид, че повече от един милион заселници от Украйна и други страни от бившия Съветски съюз се преместиха да живеят в Израел, което представлява една пета от населението му, коментира агенцията.

"Можем да вървим към бъдещето по отделно, но можем да го направим по-добре заедно", каза Нетаняху на Зеленски при първото посещение в страната на израелски премиер от две десетилетия след 1999 г.

Нетаняху поздрави Зеленски, бивш комик, за неговата убедителна победа в президентските анкети през април и го покани да посети Ерусалим „скоро“.

Зеленски заяви, че Уйрайна, въвлечена в продължителна сепаратистка война с подкрепяните от Русия сили, „може да се поучи от Израел, особено по въпроси, свързани със сигурността и отбраната“.

Двамата лидери ще посетят мемориала в Баби Яр – мястото, където десетки хиляди евреи са намерили смъртта си през април 1941 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа