Бербатов "отказал" да стане мъж в България

Димитър Бербатов отказал да стане мъж в България. Рекордьорът по голове в националния отбор разказа интересната история като част от работата си на посланик на букмейкърската компания "Бетфеър".

"Когато бях момче в родината ми, всеки на моята възраст пушеше - обяснява Бербатов. - Казваха ми: "Берба, вземи си цигара!" Отвръщах винаги с "Не!" И те ми се подиграваха: "Не си ли мъж? Страх ли те е? Не си мъж, ако не пушиш!" Аз обаче останах твърд: "Ще ви покажа, че съм мъж, не се притеснявайте. Но по моя начин. Никой не може да ми казва как да се държа. Никога не съм пушил или пиянствал. Баща ми също е бил футболист и разказваше истории как хора са се проваляли заради лоши избори. Човек прави грешки, но трябва да се учи от тях. Когато играех в ЦСКА, дойде интересът от "Байер" (Леверкузен). Вече бях национал, но не бях от класата на Килиън Мбапе и Маркъс Рашфорд. Напуснах България с един куфар. Много трудно ми беше с езика, немският е ужасно труден. Всичко за мен беше ново - обстановка, хора. Научих немския. Не съм перфектен, но мога да се разбирам. Всичко ми беше плашещо и странно. В Леверкузен станах мъж и футболист."

Бербатов определя Роби Кийн като най-добрия партньор в кариерата си. Постави ирландеца пред Уейн Руни и Карлос Тевес, с които игра в "Манчестър Юнайтед". Преди него Бербатов разказа за бразилеца Франка, с когото един сезон водиха атаката на "Байер". В него бившият нападател на "Сао Пауло" вкара 14 гола и даде 13 асистенции, а българинът се отличи с 16 попадения.

"Много добре си партнирахме с Франка - разказва Бербатов. - Един път направо унищожихме "Байерн" с 4:1. Вкарахме по два гола. Франка не говореше нито английски, нито немски. Извън терена не можехме да си кажем и дума. Даже тренирахме на различни терени. Но когато започнахме да играем заедно, се разбирахме все едно спим в едно легло. Уникално момче беше. Никога не беше егоист. Ако съм в по-добра позиция, винаги ще ми подаде топката. Играта с него ме разви като футболист."

Благодарение на дуото "Байер" стигна до три втори места през 2002 година - в Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионската лига. На финала на най-големия евротурнир на стадион "Хемпдън Парк" в 45-ата минута Зинедин Зидан вкара може би най-красивия гол в историята му за 2:1 в полза на "Реал". Бербатов влезе като резерва на контузилия се Томас Бърдарич шест минути по-рано.

"Никой не очакваше, че ще стигнем финала - продължи звездата. - Дори не можех да осъзная какво е. Бях едно момче, което седеше на пейката. Исках да вляза и да играя. Не мислех. Не се страхувах, че съм на финал. Страхувах се, че съперниците са Раул, Зидан, Луиш Фиго и Роберто Карлуш. Аз им бях фен. Когато влязох на терена, не смеех да ги докосна. Не смеех да ги атакувам. Виждах как минават покрай мен и си казвах: "Берба, хвърляй се! Хвърляй се!" Но не можех да го направя, защото много ги уважавах. Не можех да повярвам, че срещу мен е Зидан. На терена не променихме нищо, играехме нашия стил. Бяхме близо да постигнем великото нещо. Голът на Зидан е най-красивият в историята, а голът на Раул - най-грозният. Когато Зизу стреля от волле, аз бях на централната линия. Проследих цялата атака - центрирането на Роберто Карлуш и каратисткия щут на Зидан. Само се помолих да не влезе. Човек иска да вижда такива голове. Зидан вкарваше такива на най-високо ниво. Затова е Зидан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ