Берковица строи 8 км минерален водопровод

Водопровод за минерална вода с дължина 8 км започва да строи община Берковица. Половината от проекта, който е на обща стойност 1 040 109 лева, ще се финансира от Националния доверителен екофонд.

Предбалканската община от години работи за реконструкция и модернизиране на старото и амортизирано хидросъоръжението, което доставя минерална вода от извора в село Бързия до минералната баня в града под Ком. Управата  вече плати 264 000 лева за закупуване на земя за трасето на водопровода, което ще бъде с дължина 7932 м. С довеждането на минералната вода в Берковица ще започне развитие на лечебен, спа и балнеоложки туризъм. Това ще подобри  използване на природните ресурси в района и ще повиши качеството на живот и степента на развитие на местната икономика, заявиха от общинската управа.

Минералната вода, която извира в Бързия, е с температура 31,8 градуса и лекува сърдечно-съдови заболявания, болести на опорно-двигателния апарат и неврози. През последните години туристите в Берковица се увеличават,отчитат от общината. Ако през 2015 г. в града са регистрирани 8 176 нощувки и са платени 4000 лева туристически данък, то през 2016 г. нощувките са 11 809, а внесеният данък - 4950 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони