Берлин задържа свързани с терористичната атака

Германската полиция е извършила арести на предполагаеми джихадисти, които са били в териториите на “Ислямска държава” и са имали връзки с атентатора, който уби 12 души в нападение с камион в Берлин миналия декември, предаде Ройтерс.

По данни на източници от полицията задържаните са поне двама и са имали пряк досег с тунизиеца Анис Амри, който атакува коледен базар в германската столица. Дни по-късно бе убит от полицаи в Милано, с което бе разкрит провал на властите, които по-рано го поставили под наблюдение, но впоследствие решили, че не представлява опасност. Вчерашната операция била насочена срещу заподозрени, които наскоро са се върнали в Германия от Сирия, преминавайки през Турция. Няма данни за непосредствена заплаха от терористична атака.

“Акцията срещу предполагаеми джихадисти продължава”, обяви вчера сутринта прокуратурата, без да дава подробности. От полицията само потвърдиха, че действат в сътрудничество с прокуратурата, но според анонимни източници става въпрос за издирване на хора, които са имали контакт с Амри. По непотвърдени данни арестуваните са Уалид С. и Абед ел Р., които миналата година заминали за Сирия и преди няколко месеца се завърнали в Берлин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа