Берлин и Атина постигнаха принципно споразумение за връщане на кандидати за убежище от Германия в Гърция

Снимка: Архив

Берлин и Атина постигнаха споразумение, което ще позволи на Германия да връща в Гърция кандидати за убежище, съобщи днес говорителка на германското министерство на външните работи, цитирана от ДПА и Асошиейтед прес.

По думите й двете страни са се споразумели по принцип, като остава да бъдат приключени преговорите само по още един документ.

Сделката се отнася за кандидатите за убежище, отговорност за които носи Гърция - тоест хората, които са влезли на територията на Европейския съюз първо в тази страна. Съгласно действащите правила в ЕС молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл кандидатът.

Говорителката на германското външно министерство Елеоноре Петерман уточни, че за да влезе в сила споразумението, трябва да се извърши размяна на официални писма, предаде Франс прес. Съответните преговори с Италия са в "много напреднала фаза", каза Петерман.

Рим обаче засега демонстрира сдържаност по въпроса, като иска първо засилване на контрола по външните граници на ЕС преди каквото и да било споразумение за мигрантите, които вече са на европейска територия, отбелязва Франс прес.

Миналата седмица бе активирано аналогично споразумение между Германия и Испания, припомнят агенциите.

Тези временни двустранни договори, чрез които засегнатите страни, се ангажират по-конкретно да приемат върнатите им мигранти в рамките на 48 часа, са необходими в очакване на евентуалното въвеждане на обща европейска система за предоставяне на убежище. Този въпрос обаче разделя страните членки на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа