Берлин: Напредъкът на България в съдебната реформа се вижда от всички членки на ЕС

Снимка: Ваня Енчева

Има напредък в съдебната реформа в България и това се вижда не само от Германия, а и от другите страни членки на ЕС. Така отговори на въпрос на “Труд” съзира ли напредък в съдебната ни реформа германският правосъден министър Хайко Маас. Той говори пред журналисти след срещата си днес в Берлин с вицепремиера по правосъдната реформа и външен министър Екатерина Захариева.

"Ето защо съм радостен, че Екатерина продължава да се занимава с тази тема, тъй като тя даде старт на този процес. В новата си функция тя със сигурност ще може енергично да дава по-нататъшен тласък на този процес. Това е особено важно. Резултатите вече са видими и ние с удоволствие бихме помагали тези успехи да продължат”, добави Маас.

Попитан как е протекъл разговорът, германският  министър отговори: “Първо поздравих г-жа Захариева с новата й длъжност. Предизвикателствата са големи, но има и много съвпадащи интереси. Радостен съм, че Екатерина продължава да отговаря за правосъдната реформа. Задвижихме доста неща, които подкрепяме – също и персонално. Ние отново предложихме при българското председателство на ЕС, което започва след 6 месеца, в областта на правосъдието да сме в помощ на новата колежка, ако това е желателно.”

Министър Хайко Маас и вицепремиерът Екатерина Захариева си говориха на “ти”, което е сигнал не само за разбирателство, а и за приятелство.

“Аз благодарих на моя колега. Радвам се, че ще имаме възможност да продължим да работим заедно. Благодарих му и за това, което направиха миналата година за анализа за прокуратурата, но и за помощта, която вече оказаха. Разбрахме се това да продължи и по време на българското председателство на ЕС”, каза Захариева.

Министърката припомни, че през декември миналата година български експерт е бил в германското Министерство на правосъдието с цел обмяна на опит във връзка с председателството ни на ЕС. Същият експерт в момента е в Брюксел.

Екатерина Захариева оповести, че по време на разговора си с министър Маас са били набелязани конкретни стъпки при оказването на съдействие и помощ по време на българското председателство в областта на правосъдието.

Към Хайко Маас е била отправена покана да посети България колкото може по-скоро.

В рамките на официалното си посещение в Берлин Захариева се срещна днес и с председателя на фондация “Конрад Аденауер” д-р Ханс-Герт Пьотеринг. “Оценяваме високо решимостта, която срещаме във ваше лице и от цялото правителство на премиера Бойко Борисов относно ясната и безкомпромисна проевропейска ориентация на България”, заяви Пьотеринг.

Той даде израз и на радостта си, че първият език, на който е била преведена автобиографичната му книга, е български.

Екатерина Захариева беше приета и от още две ключови личности – от съветника на Ангела Меркел по външна политика д-р Кристоф Хойсген, както и от д-р Уве Корсепиус, съветник на канцлерката по европейските въпроси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България