Берлускони се връща в политиката

Възгледите му са в противоречие със съюзниците

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се завърна официално в политиката в неделя, когато изложи проевропейска политическа платформа на среща на партията си “Форца Италия”, предаде Ройтерс.

“Прогнозирам голяма победа за десноцентристите”, заяви Берлускони (81 г.), който подаде оставка през 2011 г., след като загуби парламентарното си мнозинство на фона на икономическата криза в Европа. Последваха секс скандали и присъди за данъчни измами, но заради напредналата си възраст политикът не лежа в затвора и се размина с обществено полезен труд. А забраната да заема изборни длъжности вече изтече.

Сега Ил Кавалиере, който е имал общо 4 кабинета в рамките на 9 години, иска да поведе партията си към изборите, очаквани през март, на вълната на общи европейски политики в отбраната, външните работи, индустрията и финансите. Идеите му обаче са в разрез с възгледите на евроскептичните “Северна лига” и “Братя на Италия”, които са ключови съюзници на Берлускони. Скорошно проучване дава на трите партии близо 35 на сто от общия вот срещу 27,3% за управляващата лява Демократическа партия. Веднага след нея с 26,8% се нарежда популисткото движение “Пет звезди”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа