Бесарабска българка рисува, вдъхновена от естраден певец

Спектакълът „Да пеем заедно“ обиколи 15 града и е гледан от над 30 000 души.

Младата звезда Йордан Марков изнесе атрактивен спектакъл в 15 града пред над 30 000 души

Показват питони, анаконди, крокодили, варани, игуани, гигантски паяци и пъстри папагали

Младата звезда на българската естрада Йордан Марков доби изключителна популярност през тази година, благодарение на турнето „Да пеем заедно“. В атрактивния спектакъл поп изпълнителят участва заедно с телевизионния водещ, журналист и певец Драгомир Драганов, с композитора Стефан Диомов и неговата група „5-те сезона“ и балет „Дежа Вю“. В препълнените зали талантливият певец заплени публиката с песните от албума си „Силата на любовта“, както с едни от най-мелодичните и емблематични парчета на всички времена, поднесени с атрактивни светлинни ефекти и брилянтна хореография и костюми на балет „Дежа Вю“.

„В спектакъла включихме и представихме много достойни песни, които са познати на цели поколения българи. Все повече млади хора откриват и се превръщат в почитатели на стойностната българска музика“, казва Йордан Марков.

Той не крие, че преди всяко излизане на сцената е изпитвал притеснение дали заглавието на спектакъла ще се оправдае.

„Още на първия концерт в началото на април в Плевен обаче публиката скочи на крака и запя заедно с нас. Така беше и на останалите концерти в страната“, разказва Йордан Марков.

Проектът се оказал изключително успешен с изнесени 15 концерта в големи български градове пред публика от над 30 000 души. Последният заключителен за годината концерт ще е на 3 декември в НДК в София.

„Проектът ни обаче няма да приключи, а ще продължи и през следващата година. Възнамеряваме да го представим и в други градове на страната. Имаме покани за Габрово, Севлиево, Троян. В селища, в които вече сме били, ще гостуваме с нова концертна програма“, обясни Йордан Марков.

Освен, че е изпълнител, даровитият певец е ангажиран и с цялостната организация на спектаклите. Споделя, че забелязва тенденция към нарастващ афинитет към културните събития у нас.

„Почитателите на изкуството стават все повече и салоните, в които се представят културни събития, са все по-пълни. Дори и един малък град като Силистра например организира по 3-4 значими културни изяви месечно“, изтъква Йордан Марков.

Не случайно той съвместно с общинското ръководство на Силистра организира и първия дигитализиран конкурс за млади изпълнители „Дунавски звезди“. В проявата през септември в родния му град се включиха над 100 даровити деца. Министерството на културата за пръв път прояви интерес към такъв формат и предостави еднократна стипендия от 500 лева на Вокална група „До Ре Ми Джуниър“, в която една година е пял и самият Йордан Марков, когато е бил 16-годишен.

Известният изпълнител е наложил по западен модел, конкурсът в Силистра да се провежда на едни и същи дати всяка година независимо в какви дни през седмицата се случва да е музикалното съревнование.

„Така хората ще запомнят, че на тези дати има важно събитие. Освен това решихме конкурсът да е в навечерието на празника на града- Кръстовден. Щастлив съм, че и самият музикален формат се превърна в празник“, разказва звездата на българската естрада.

Йордан Марков пее само на български език и чрез таланта си възвеличава най-силното чувство- Любовта. Песните му са се превърнали във вдъхновение на бесарабска българка, майсторка на четката и боите. Младата дама е художничка, живее в Москва и рисува картини като слуша изпълненията на Йордан Марков. 25-годишната жена се свързала с изпълнителя и дори му изпратила клип във Фейсбук, на който се вижда как рисува портрета му под звуците на неговите песни.

„Истински се трогнах от това, че провокирам интерес и порив и за друг вид изкуство“, категоричен е Йордан Марков. Той не крие, че след всеки концерт го търсят поети от различни възрасти.

„Пристигат по 5-10 души, носят ми свои стихове и казват: „Моля Ви, изпейте ги!“. Трудно ми е да им обясня, че не е толкова лесна задача да се запише една песен. Тя е сериозна творческа дейност и симбиоза от много изкуства, защото вече не може да се наложи песен без да е заснет към нея и клип“, коментира Йордан Марков.

Не е тайна, че представя всяка нова песен с трепетно очакване как ще бъде възприета.

„Публиката реагира спонтанно и бурно и това ме радва. Щастлив съм от пътя, по който съм поел“, коментира Йордан Марков.

Благодарен е, че е имал щастието да се срещне и да работи с едни от най-големите имена в родното музикално творчество на съвремието ни като Тончо Русев, Евтим Евтимов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Красимир Гюлмезов и много други.

Вторият албум на амбициозния изпълнител „Силата на любовта“ е с 12 песни. Те са написани от едни от най-големите професионалисти в мелодичния шлагерен стил- Тончо Русев, Евтим Евтимов, Пламен Велинов, Мариета Ангелова, Светослав Лобошки, Дешка Петрова, Иван Михайлов.

„Всяка песен, която съм изпял, е по реална случка от моя живот. Като моя визитка си остава парчето „Шапка ти свалям, Любов“, изтъква певецът.

В хитове вече са се превърнали и песните му „Лято е“, „Ти любов“, Момичето за мен“.

Сред най-новите професионални планове на певеца е спектакъл, съчетан с цирковото изкуство. Нетрадиционната идея е на Драгомир Драганов, известен като Драго Чая, който е известен почитател на цирка и притежател на внушителна колекция от предмети, свързани с цирковото изкуство.

„Представлението „Вълшебният свят на цирка“ няма да е под шапитото и на манежа. Това ще е пътуващ цирк на сцена. В зрелищното представление ще участват акробати, жонгльори, еквилибристи, балансьори и разбира се, клоуни. Не са забравени и любителите на екзотични животни“, разкрива Йордан Марков.

В сценичната изява ще бъде включена най-голямата в България колекция от питони, анаконди, крокодили, варани, игуани, гигантски паяци и пъстри папагали Ара. А след края на представлението всички желаещи ще могат да се снимат за спомен с животните и птиците“, споделя още Йордан Марков.

Певецът допълва, че зрителите ще имат възможност да се насладят на вълнуващото илюзионно шоу на магьосника Трезор, който се завръща в родината след близо 5-годишно турне в Палма де Майорка. На сцената ще изгрее и усмивката на легендарния български клоун Фери Янакиев. Ще бъде разиграна лотария.

Спектакълът ще стартира в навечерието на Коледа в Русе и Силистра. През следващата година ще обиколи цялата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи