Бесарабски българи дариха икона на Св.Лука

Бесарабски българи дариха икона и частица от мощите на Св. Лука Симферополски на морския храм "Св. Николай" във Варна на връх празника на моряците и банкерите. Иконата е изписана в Одеса, а частицата от мощите е дарена от храма в град Суми, обясни украинският журналист от в. "Слово" Виталий Атанасов, който ги донесе във Варна.

Свети Лука Симферополски е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, професор по медицина и доктор по богословие, спасил живота на много воини по време на Втората световна война. Става архиерей в най-тежките години за Руската православна църква, когато има преследвания от страна на съветската власт, прекарва 11 години в заточение. Умира през 1961 г. и оттогава на гроба на светителя започват да се случват множество изцеления.

picture-331

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Света литургия и молебен за здраве на морските хора на Варна. Празникът традиционно се проведе и с военен парад,на който стана малък инцидент-от студа и продължителното стоене в строя матрос припадна, но известният ортопед проф. д-р Дико Бошнаков, който беше сред публиката, веднага му оказа първа медицинска помощ.

Рибен курбан от полевата кухня на ВМС беше раздаден преди храма. Той беше приготвен от 28 килограма хек и скумрия за 600 порции.

За първи път от 6 години насам празнува Никулден на свобода и кап. Светлозар Собаджиев, който изкара 4 години и половина зад решетките на затвора Ла Хоя, а след това доизлежава присъдата си и в България. Без нито едно обвинение срещу него, той единствен понесе цялата вина за намерените 170 кг кокаин на борда на МААS TRADER, арестуван на 28 март 2011 г. Морският мъж вече отново плава като капитан на контейнеровоз - за първи път след преживения панамски кошмар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България