Бесарабски младежи възраждат историята с народни носии

Вадят грижливо пазените дрехи от сандъците на бабите

Наследството трябва да бъде запазено, казват от клуб "Актив"

Бесарабски българи създават фотографски проект „Миналото в нас“, за да покажат красиви одежди от ежедневието на предците си. В него участват над 20 млади хора, които обличат национални дрехи от старите ракли и автентични носии, събрани чрез помощта на Александър Полибза. За ветеринара колекционер Александър, който възражда българските занаяти в Бесарабия, „Труд“ разказа в началото на годината.

Проектът е осъществен от Български младежки клуб „Актив“, който е учреден през 2008 година в Одеса и работи съвместно с Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Повечето мероприятия са организирани съвместно с общите усилия и на двете организации.

Идеята за създаването на БМК „Актив“ е на Максим Димитров, бесарабски българин от Украйна. Максим е един от малкото представители на БМК „Актив“, който след завършване на средното си образование в Украйна, получава висше образование в България. Дария Полякова е координатор на проекта „Миналото в нас“, тя е от село Нови Троян, Одеска област.

Носиите, които използват са събрани от болградските села Нов Троян и Чушмелий, саратските села Камчик и Кулевча, тарутинските Исерлия и Арса. Най-старите дрехи са на 70 години, грижливо пазени в стари бабини сандъци, прилежно изгладени и сгънати.

„Собственичката на една от роклите от село Нов Троян разказва, че нейната майка е ушила сватбена рокля за нея, когато е била малко дете. Толкова много й е харесала роклята, че е бързала да се ожени в нея“, разказва Дария за историята на една от дрехите.

Навремето шиели черна дантела на баските си, която била дефицит заради високата си цена. Преди години млада девойка имала пет баски и една дантела, която пришивала всеки ден на роклята, с която е облечена, за да прави впечатление, че е богата, споделят младежите легендата за баската с дантела, която използват за снимките.

Чрез начинанието си младите хора искат да запазят духа на миналото в настоящето, да помнят езика, историята и да не забравят от къде са. „Наследството, което сме получили, трябва да бъде защитено, предадено на децата ни, за да не се прекъсне връзката на поколенията, за да се запази генетичната памет на нашия народ и да се съхрани. Без паметта и опита на предишните поколения няма бъдеще“, разказва Дария.

Българското е част от нас

Проекти с културен и образователен характер

Българският младежки клуб „Актив“ и техните проекти обединяват младите хора в Бесарабия. Причина за създаване на клуба е липсата на културни връзки между младите хора в Украйна и България, казва Максим. Техните мероприятия са с културен и образователен характер, а в организацията си имат 30 члена, както и украинци, които харесват българската

история.

„Ние сме захранени с българското още от малки и то е част от нас. Честването на празниците, почит на великите имена от българската история е показател на връзката ни с нашето минало. Определянето на нашата идентичност става със запознаване с нашите корени. Ние не се срамуваме от това, че сме българи, а точно обратното, гордеем се, че за 200 години нашето национално самосъзнание се е запазило и ние го предаваме на бъдещето поколение“, казва Максим.

От организацията поддържат връзки с различни организации в България. Често гостуват у нас на концерти, изложби, кръгли маси, младежки срещи. Чрез дейността си се опитват да запазят българското в тях. По тази причина организират състезания по хумор, майстор-класове по българско хоро, лекции, изложби, участват в градски, регионални или национални фестивали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл