Бети Уайт – щура тийнейджърка в тяло на 97

Актрисата е включена в рекордите на Гинес за най-дълга телевизионна кариера

Първата жена, продуцирала комедийни предавания и включена в Гинес като дамата с най-дълга тв кариера в историята, обожава да се смее и кара другите да правят това

На какво се дължи нейното дълголетие и жизненост? „На водка и хот-дог“, отговаря. Когато преди няколко години се появиха слухове за смъртта й, тя се развесели от сърце: „Аз и без това бързам, колкото мога”. Парадоксалното е, че тогава беше обявена за „Любима знаменитост на Америка”.

Ярка и остроумна – такава я познава цял свят. Убедена е, че хората остаряват с душата си, когато престанат да се грижат за света. Бети Уайт например управлява благотворителния фонд Actors and Others for Animals в помощ на бездомни и редки животни.

[modula id="3146444"]

Отбеляза рождения си ден с покер

Тя е твърде неординерна личност със 7 награди „Еми”. Актриса, певица, комик, автор – изобщо ярък персонаж с вечна усмивка на уста. Има способността да разсмива хората, да им дава в ударни дози положителна емоция и оптимизъм. Затова Бог й е отредил да доживее до 97 активни години и продължава устремно да гони стотака. Жизнелюбието й поддържа най-добрият й приятел, голдън ретрийвърът Понтиак. Всеки ден в 6 ч. тя го води на разходка.

Открила е начин да яде хот-дог с пържени картофки и да не дебелее – когато отскача до близкото фастфууд заведение да си спомни младостта, се отказва от закуска и вечеря. Калоричността на един хот-дог е стандартният й рацион за деня.

През януари тя отбеляза 97-ата си годишнина с торта и... игра на покер. Любимата актриса получи много поздравления, но най-неочакваното й написа Райън Рейнолдс, с когото тя игра във филма „Предложение” (2009) 90-годишната баба на героя му.

Райън написа в Instagram под снимката си с Бети: „Аз обикновено не пиша за бившите си девойки. Но Бети е особена. Честит рожден ден, моя единствена и неповторима!”

Природен талант без диплом

Бети Мериън Уайт е от американското село Оук Парк, близо до Чикаго – родното място на Ърнест Хемингуей. Световният архитект Франк Лойд Райд строи там десетки от известните си сгради. Единият й дядо е роден в Гърция, а вторият – в Дания. Баща й е инженер. Девойчето посещава обикновено училище, обича животните и се старае да защитава малките си братчета. Този стремеж да закриля нуждаещите се остава през целия й живот.

Голямата депресия принуждава семейството да се премести в Лос Анджелис, където в гимназията Бети печели своя първи конкурс за „Най-красива ученичка”.

Кариерата й започва буквално като по масло –рекламира маслото Parkay. После е позирала гола в гореща фотосесия. В онези луди млади години обиколката на талията й е била точно като на голямата Мерилин Монро. Когато я питат има ли пластична намеса, тя не крие, че е направила някоя и друга скромна промяна по лицето си, защото киното го изисква.

Докато направи свое шоу, Бети трупа опит в радиото и телевизията. Главната й роля в „Живот с Елизабет” й носи „Еми”. В телевизионната й биография има епизодични роли в комедии и шоута. Признават я за най-добър водещ не само в обичайните развлекателни предавания, но и в тв игри.

В кариерата си има 120 весели образа и по-малко тъжни, от които 100 са на телевизионния екран и 20 в киното. Най-известният е „Златните момичета”. На 8 май 2010 г. става най-възрастният човек, гостувал на популярното американско предаване Saturday nigth live. Същата година започва снимки в сериала „Жега в Кливланд”, а „Старчета разбойници” е закачка от типа скрита камера, която дава идеи как старостта да мине със смях, веселие и главното – да не се вземаме насериозно.

Личен живот

Първият мъж на Бети е смелият пилот Дик Баркър, но съвместният им живот продължава само две години. След това тя се жени за холивудския агент Лейн Алън, с когото са заедно отново 2 години и се развеждат. За следващия си мъж Бети избира своя колега Алън Людден – актьор и тв водещ.

Най-сетне формулата за щастлив семеен живот се оказва успешна, двамата живеят 18 години, но той умира от рак на стомаха. Нямат деца, а Бети повече не се омъжва.

Следователно цялата биография на актрисата е посветена на кинотворчеството й, а не на личния живот. Бети блести в комедии и шоута, а сериалът „Златните момичета” преобръща всички представи за жените на „прилична” възраст.

Още от далечната 1951 г. Бети 19 пъти е признавана за най-добра поддържаща актриса в комедийни сериали. Освен това е написала 5 книги, в които разказва за живота си.

Тя изобщо не е била мъжемелачка, но признава пристрастието си към 14 години по-младия Робърт Редфорд. В типичния си шеговит стил казва за него, че е най-сексапилният мъж в Холивуд, никога не го е срещала, но й доставя удоволствие да си фантазира за него. Въпреки това винаги е харесвала по-възрастни мъже, но на нейната възраст не са останали кой знае колко батковци...

Осинови крокодил в чест на Елтън Джон

Легендарният сър Елтън Джон получи необичаен подарък за рождения си ден – Бети Уайт осинови крокодил в негова чест.

Певецът отпразнува 65-ия си рожден ден на 25 март 2012 г. Тогава в знак на благодарност за подкрепата му за животинските каузи Бети осинови страховито едро влечуго.

"Елтън бе чудесен застъпник на животните и приемаше присърце проблемите на дивата природа. Решихме да го почетем, като осиновим крокодил в негова чест", сподели в комюнике Бети.

Животното все пак продължи да живее в зоопарка на Лос Анджелис.

На 89 пък „идеалната баба на киното и телевизията” показа, че никак не е за изхвърляне – снима се във видео с благотворителна цел, а средствата отидоха отново в зоопарка в Лос Анджелис.

Бети участва в клипа на британската поп певица Luсіana Caporaso заедно с 6-ма загорели кyлтypиcти. Във видеото момчетата удостояват с внимание баба си, която пърха около тях като млада ученичка.

Стана почетен горски рейнджър

На 88 актрисата беше отличена със званието от Американската горска служба. Тя получи наградата заради ангажираното си отношение към природата и опазването на обкръжаващата среда.

Професията горски рейнджър, или пазач, е изключително ценена в Щатите. Това са именно хората, които пазят горския фонд и отговарят за природните богатства в САЩ.

Като млада Бети мечтаела да има тази професия, но на жените не било разрешено да я практикуват. Днес обаче дамите съставляват 38% от работната сила в горските служби.

Златни думи

- Много хора започват да се тормозят за годините още в училище, а това е пълна загуба на време. „О, аз съм на 30, на 40, на 50...” Възползвайте се максимално!

- Не се опитвайте да бъдете млади. Просто отворете съзнанието си. Постоянно се интересувайте от различни неща.

- Една дама харесва да получава комплименти за външния си вид, за очите си, за фигурата си, но цени много повече тези за личността си.

- Винаги може да прецените човека според начина, по който се отнася към едно животно.

- Майка ми често ми казваше: „Колкото повече остаряваш, толкова по-добър ставаш. Освен ако си банан".

- В речника ми не съществува дума "пенсиониране". Няма да могат да се отърват от мен по този начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица