Библиотеката в Горна Оряховица пази книгата „Апостолът на свободата“ с автограф на Мерсия Макдермот

Изданието е едно от най-ценните в колекцията на институцията

Книгата „Апостолът на свободата“ с автограф на авторката Мерсия Макдермот съхранява Общинска библиотека в Горна Оряховица. Изданието е едно от най-ценните в колекцията на библиотеката от книги с автографи на творци, гостували и представяли произведенията си пред читатели и горнооряховската общественост. Книгата „Апостолът на свободата“ е издадена през 1970 година и авторката прави изключително голям брой представяния в цялата страна. В Горна Оряховица Мерсия Макдермот гостува два пъти. При едно от идванията си - на 28 март 1977 г. тя надписва екземпляр от книгата си за читателите на горнооряховската библиотека.

Мерсия Макдермот е британска историчка и писателка, чуждестранен член на Българската академия на науките от 1987 година и Доктор хонорис кауза на Софийския университет от 2007 година. Нейната преподавателска и научна работа е тясно свързана с България, където с кратки прекъсвания живее и твори от 1962 до 1989 г. През 1962 г. Марсия Макдермот пише първата книга на английски по обща история на България, която обхваща събитията в периода 1392–1885 година. Втората и? и най-известна книга, свързана с България, е за Васил Левски - „Апостолът на свободата“. Книгата е преведена на български от Иван Градинаров през 1970 г. и преиздавана неколкократно.

В колекцията на Общинска библиотека се пазят още книги с автографи на Мара Белчева, Елисавета Багряна, Евтим Евтимов, Димитър Мантов, Любомир Левчев, Ламар, Павел Матев, Валери Петров, Дончо Цончев. Всички те са оставили своето посвещение към месните читатели, при посещенията си в Горна Оряховица за представяне на творбите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България