Библиотеката в Монтана получи за 24 май книги на Радичков

За празника на българската просвета, култура и слово кметът на Монтана Златко Живков дари на Регионалната библиотека „Гео Милев” томове от последните издания на големия разказвач Йордан Радичков.

В подаръка е включена първата детска книга на писателя „Шарена черга“. Тя е написана през 1964 година и в нея Радичков превръща в приказки събития от селския живот, природните стихии и своенравните животни. Сред томове, които ще застанат на библиотечните рафтове е и седмият сборник с разкази на Радичков „Свирепо настроение“, издаден през 1965 г. и определен от критиката като най-значим за творчеството на големия писател.darenie_knigi_radichkovmontana201805a

С дарението до читателите от родния край на класика ще стигне и последното издание на романът "Прашка”, създаден в края на 70-те години на миналия век. В новото томче е публикуван послеслов от автора, написан през май 1994 година.

"Пишейки „Прашка” преди близо 20 години, си въобразявах, че с проста прашка и с една купчина думи мога да се изправя срещу Голиатите, които ме заобикаляха отвсякъде. Опънатата прашка изсвистяваше в ръцете ми и запращаше надалеко думите, но ни една дума не улучи Голиат в челото…Имах надеждица, че някоя и друга дума може да почука като камъче върху прозореца на някоя душа. Толкова самотни и чувствителни души има, които стоят и чакат някой да почука на прозореца им!”, споделя в текста си вълшебникът на словото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България