Библиотеката на София на 91 години

А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

На 24 октомври 2019 г. Столична библиотека навършва 91 години от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от следните събития:

Интерактивно студио

Алтернативно пространство за неформално образование и знания, където книгите и четенето се съчетават с нови активности и игри.  В студиото децата ще могат с 3D очила да се разхождат из музеи, галерии и исторически места; да слушат концерти и да посещават детски театрални постановки; да рисуват и да създават 3D анимации; имат интернет достъп до „Scratch“ програмиране и програми за проектиране на обекти и създаване на „продукти“ от поколението „Digital native“ (цифровите аборигени), което познава света предимно през интернет и не може да живее без мрежата. Студиото е подходящо да лица от 7 до 15-годишна възраст, а 3D очилата – над 12-годишна възраст. Старт на събитието ще даде госпожа Деница Сачева – заместник-министър на образованието.

24.10.2019 г., 12:00 ч., Детски център

Поетичен листопад на площада

Музикално-поетична вечер с участието на известни български поети и музиканти, като: Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Мирела Иванова, Пламен Дойнов, Марин Бодаков, Анжела Димчева, Иван Бороджиев – саксофон, Иван Христов – кавал и Петър Чухов – китара. Присъстващите ще станат свидетели на вълнуващо визуално преживяване – зрелищно светлинно шоу.

23 октомври, 18:00 ч., пл. „П. Р. Славейков“ 4

„Непоказвани оригинали от Румен Скорчев“

Графики на проф. Румен Скорчев от фонда на Столична библиотека. Ще бъдат представени 15 картини от цикъла с илюстрации по произведения на А. С. Пушкин, създаден през 1981 г. и „Родопчанка“, рисувана през 1962 г. още докато художникът е студент в Художествената академия, която е дарение от съпругата му Ели Скорчева.

23.10. – 1.11.2019 г., Детски център

„Непоказвани издания от личните библиотеки на видни личности“

Изложбата ще представи книги с автографи от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев… и непоказваните получени през последната година дарения, като Константин Иречек „История на българите“, първо издание на немски език, което излиза едновременно и на чешки, „Веда словена“ на Стефан Веркович т. 2 първо издание. Екземплярът е специално подвързан и надписан за д-р К. Стоилов, Братя Миладинови „Български народни песни“, първо издание 1861 г. Загреб, списание „Читалище“, издание на българското читалище в Цариград, година първа, 1870, дипломата на К. Стоилов от Хайделберг и др. На събитието ще присъства правнукът на Константин Стоилов – Константин Чипев.

24.10.2019 г., 11:30 ч., Мраморно фоайе партер

От Дигиталния център предлагат безплатно копиране и сканиране до 5 страници.

Столична библиотека ще награди своя 57-хиляден читател!

Секторите и филиалите на Столична библиотека ще посрещнат софиянци със свои програми.

24 октомври ще бъде Ден на отворените врати и всички желаещи ще получат безплатни едногодишни читателски карти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура