Библиотека на 2290 метра

Стотици подбрани книги очакват любителите на планинарството дори на Черни връх

Любителите на четенето и планинските разходки вече могат да се изкачват с по-леки раници на Витоша. На пет от най-посещаваните местности в природния парк те ще открият подбрана колекция от над 400 заглавия научно-популярна литература и произведения на български автори. Инициативата “Библиотека в планината” на Природен парк “Витоша” и Столична библиотека стартира миналата година. На пет локации са монтирани малки къщички с книги, които са свободно достъпни за всички.

През последните години в Столична библиотека регистрират засилен интерес към екологичната тематика - биоразнообразие, замърсяване на околната среда, природни катаклизми, екомобилност, екотуризъм. “Голямо любопитство към такива научнопопулярни теми проявяват младите хора. Оказа се, че част от нашите най-активни читатели са и планинари. Това ни мотивира да предложим на Природен парк “Витоша” споразумение за организиране на различни инициативи - планински четения, библиотеки в хижите и къщичките с книги”, разкри пред “Труд” Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека.

Така през 2016 г. се пoявяват първите мобилни къщички: на Дендрариума, при детския еко стационар “Бели брези”, при Момина скала, хижа “Алеко” и на най-високата точка в планината – Черни връх (2290 м). Идеята се радва на голям интерес. Туристите вземат книгите, четат и ги връщат. Онези, които искат да задържат някоя за по-дълго време, трябва да я занесат в Столична библиотека и ще получат безплатна читателска карта.

Литературата не е строго тематична, преобладават издания на екологична тема, такива за гората и билките, но се предлагат и художествени произведения на съвременни български творци. Част от “планинските” книги са дарени от самите автори. Сред последните, които бяха качени на Витоша тази седмица, са стихосбирки на Валери Петров, на Георги Господинов и Радой Ралин. “По-голямата част от произведенията са кратки - стихове и разкази, които се четат бързо, тъй като и престоят в планината е по-кратък”, обясни Юлия Цинзова. Туристите също могат да оставят книги в мобилните къщички, като там ограничения в жанра и тематиката няма.

До месец на Витоша ще се появят още две къщички - на Офелиите и Игликина поляна. От Столична библиотека с радост споделят, че недобросъвестни посегателства до сега не е имало. Туристите пазят книгите и ги връщат обратно.

Самите декоративни къщички са дарени от известна българска мебелна компания. Всяка събира до 80 книги, или общо - 400. От август Столична библиотека ще поддържа и библиотеките в най-големите хижи на територията на природния парк. “Ще попълваме колекциите според интересите на техните посетители”, разкри Юлия Цинзова.

 

Тенденция:

Учениците четат повече

През последните 3-4 години в Столична библиотека отчитат устойчив и сериозен ръст в броя на издаваните читателски карти. В момента те са близо 43 500. През 2016 година от библиотеката са взети над 400 000 книги, а първите четири месеца на тази - почти 200 000. Само за ден на 1 юни, на четирите изнесени пункта на открито в столицата Столична библиотека е привлякла 701 нови читатели. “Най-радващ е засилващият се интерес сред учениците и студентите. Преди години имаше период на застой и дори намаляване, но тази негативна тенденция вече е преодоляна”, отчете директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова. От културната институция обаче не стоят пасивни в очакване читателите сами да дойдат - организират се четения, различни литературни клубове, има дори политически клуб.

Библиотеката се стреми да е в крак и с технологиите на съвремието. Електронният й каталог има 250 000 заглавия, който е генерирал над 360 000 посещения през миналата година. В него читателите могат да поръчват книги онлайн. Каталогът разполага и с мобилна версия, през която идват една трета от посещенията.

Освен това, любителите на книгите имат достъп до голям обем дигитално съдържание, което включва десетки хиляди електронни книги. Много от изданията вътре са редки и архивни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл