Библия от Космоса пазят в Иванча

Селото се слави с орехови плантации, харта и макет на златен кивот

Читалището съхранява най-голямата колекция свещени книги у нас

Единствена по рода си колекция с уникални екземпляри от библии притежава село Иванча в община Полски Тръмбеш. В стъклени витрини на втория етаж на читалище “Просвета 1896” са подредени 62 книги със светото писание. Идеята за сбирката е на кмета на селото Димитър Димитров.

“Обявихме в социалните мрежи, че събираме старинни библии, много хора у нас и от чужбина откликнаха и ни изпратиха от близо и далеч книги. За около два месеца събрахме десетки от цял свят”, сподели Димитров.

Част от изданията са на над 100 години и са на различни езици. Сред ценните експонати са библия от 1961 година, която е летяла с американски астронавт в Космоса. Тя пристигнала по куриер от САЩ. До нея на видно място е поставена библия, която е била притежание на френски матрос, който е участвал във Втората световна война. По време на сраженията, корабът на който служел, бил потопен от вражеските сили, но библията и военният, който я носел в куртката си, уцелели като по чудо. И въпреки, че престояла във водите на Северно море, религиозната книга, която била в кожена подвързия, се е съхранила. Смята се, че е спасила от явна смърт и притежателя си на име Пиер.

“Горди сме, че притежаваме Славейковия превод на библията, както и преводи на Неофит Бозвели и Екзарх Йосиф”, твърди Димитров.

Той показва и рядка библия на турски, написана с кирилица. Интерес представлява и Новият завет на ромски език. Книгата, от която има запазени само двайсетина бройки, е предоставена за колекцията на Иванча от издателите й. В сбирката има още библии от Загреб, Сърбия, Хърватска, оригинали на всички издания на Светия Синод. Специално място е отделено на библии с джобен формат. Миниатюрните книжки са били много разпространени сред затворниците и вярващите през тоталитарно време, които били удобни да се скрият в шепа. Интерес представляват учебници от Духовната Семинария, както и детските библии, които пък са богато илюстровани.

В експозиционната зала могат да се видят още глинено гърне с пергаментови свитъци, пишеща машина на над век. На постамент е поставена статуетка на символична мъжка фигура , която според библейските предания е от разтълкувания от пророк Данаил пророчески сън на вавилонския цар Новуходоносор. Пластиката е пристигнала в Иванча от Америка.

На видно място е поставен и макет на Светия кивот, в който са се съхранявали плочите с Божия свят закон. В златния ковчег с автентични размери върху каменни плочи са изписани 10-те божи заповеди. От двете страни са изваяни ангели, които пазят словото на Твореца.

“Наблягаме на духовните ценности. В това трудно време на хората им е нужна ценностна система. Акцентът е върху християнските добродетели и плодовете на труда”, обяснява същността на инициативата Димитър Димитров.

Изложбата бе открита официално по време на първия празник на Иванча, посветен на ореха, меда и тиквата.

Селото е прочуто с огромните си орехови плантации. Насаждения от орехови дървета опасват улиците, дворовете, пътните артерии, а в землището има цели орехови гори.

“Орехи са били насадени от първия заселник преди 500 години дядо Иван, чието име носи и селото ни. Той е бил мъдър човек и е избрал пирамидален хълм, който е специално място за поселение. Старите хора говорят, че това възвишение разцепва буреносните облаци и гони халите. Благодарение на това никога в Иванча не е падала градушка и земеделската продукция не е била унищожавана от природни катаклизми. Заради това наричат Иванча Благословено село”, обяснява Димитър Димитров.

Управникът с охота разказва, че селището се отличава с красива архитектура, а сградите са изградени предимно от камък и дърво.

“Районът е богат на миргелови хълмове, където се добива специален камък. Заради това имаме много добри майстори каменоделци, дърводелци и строители. Селото ни е интернационално и имоти притежават заселници от Англия, Русия, Белгия, Франция”, споделя още Димитров.

За това, че местните жители са изключително гостоприемни свидетелстват и табелите на входа и изхода на Иванча. На едната са изобразени орехи, тикви и мед като символ на плодородието и пише: “Добре дошли в Благословеното село Иванча”, а на другата са изрисувани два щъркела с послание : “Елате отново в село Иванча”.

Друга забележителност е изготвената специална Харта на селището.

“Това лято на селски сбирки стана дума за православната вяра и спонтанно се роди идеята на видно място да се изпишат десетте божи заповеди. Изработено бе табло с размери 2м / 2,5 м, което се извисява на площада и всички – млади и стари да ги четат и да си ги припомнят. Пред кметството е поставена табела, която е наречена “Харта на Иванча”. Тя е от 10 сентенции, които са нетрадиционни. Първото правило за хората от Иванча, които са с “мъдри умове и смели сърца”, е : “Всеки човек считаме е създаден да живее наравно с другите!”.

Отдавна исках да се направи нещо различно, с което Иванча да се помни и да се знае”, изтъкна Димитър Димитров.

Първенецът е първи мандат кмет и е напуснал МВР, за да се посвети на родното си село.Той доверява, че възнамерява да създаде и музей на плодородието. Засега обаче в читалището има богата етнографска сбирка, която разказва за поминака на Иванча.

По време на празника на ореха, меда и тиквата звучаха народни ритми, химна на Иванча и песента “Молитва” по стихове на Иван Вазов. Официално бе открита с водосвет Хартата на селото. По площада дефилираха ретро мотоциклети и старинни автомобили. Сред уникатите имаше 80-годишно “Аво”, от марките “Симсон”, “ИЖ”, “МЗ”, “Ява” и др. Част от старите машини са на адвокатът и колекционер Пламен Георгиев от Полски Тръмбеш. Сред екземплярите бе и мотоциклет с кош и монтирана в него картечница, а в друг пък имаше макет на полицай. В центъра на Иванча се подредиха в шпалир и ретро автомобили “Ситроен” от времето на генерал Шарл де Гол.

“Навремето той взема решение да се създаде селски автомобил за масова употреба, в който да се возят двама земеделци с жените си и продукцията, която изкарват на пазара. Тази кола се оказва уникална, защото първо се отваря по специален начин, тъй като по онова време жените са ходели с високи бонета на главите и е трябвало да се измисли начин да не се смачкат при пътуване с возилото. Освен това този автомобил има специална система, благодарение на която не може да се преобърне при движение”, разкрива начетеният кмет на Иванча.

Освен ретропарада, жителите и гостите на селото можеха да се насладят на богата музикална програма. В парка на селото цвъртяха скари и се лееше ледена бира. Обособените щандове пък бяха отрупани с мед, орехи и продукти от тези суровини. Маргарита Захариева, която е крупен производител на лук, моркови и тикви, бе предоставила за фестивала на плодородието над 5 тона тикви.

“На площ от 400 декара добивам по над 1000 тона тикви от 6 сорта. Имам подходяща база за съхранение на продукцията, която продавам целогодишно. Данните сочат, че в европейски мащаб има увеличение от 30 % от потреблението на тикви. Този плод е много полезен и е включен във всички диети за отслабване и здравословно хранене. Най-разпространените сортове са десертните, както и френският “Мускат дьо прован”, който пък е подходящ за крем-супи”, обяснява Маргарита Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл