Биволското сърце - заплашва ли го ЕС?

Няма и не съществува Регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, в това число и на розовия домат „Биволско сърце“.  Няма и съществуващ проект на Регламент, който да забранява това производство, подчертаха в официална позиция от земеделското министерство.

Ведомството коментира твърдения, появили се в някои сайтове и вестници. Те все още държат на първите си страници текстове с гръмки заглавия от типа на „Брюксел посяга на розовия ни домат”.

От съобщението на земеделското министерство става ясно, че проектът за Регламент относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал е бил отхвърлен категорично от Европейския парламент дни след излъчването на оригиналния репортаж на bTV през 2014 година, който предизвика и последната истерия. 650 евродепутати са гласували „против”, а само 15 „за”.

Във варианта си, стигнал до гласуване, проектът за регламент не е съдържал разпоредби, които да забраняват достъпа до пазара на български зеленчуци, които са от семена, непреминали процедура за сертификация.

Текст в проекта изрично е посочвал, че не съществува забрана за размяна на семена между лица, които не спадат към професионална категория по отношение на извършване на дейности с посевен и посадъчен материал. В допълнение този проект на регламент е предвиждал облекчения за непрофесионалните оператори.

Също така документът е давал допълнителни облекчения на производителите на домат от сорта „Биволско сърце“.

Проектът на регламент не в включен в Работната програма на Европейската комисия за 2016 г., като няма инициатива да бъде включен и за 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България