Бившата румънска министърка Елена Удря се сравни със Сергей Скрипал

Бившата румънска министърка на туризма и регионалното развитие Елена Удря се сравни с бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщи румънският информационен сайт Зиаре.

Удря е осъдена на първа инстанция на шест години затвор за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение и избяга в Коста Рика, където е поискала политическо убежище. Местният печат публикувал статия за нея и "румънските бегълци", която предизвика реакции в Румъния.

"Питам се какво следва? Дали ще изпратят някой с невротоксин по примера на опита за убийство в Лондон през март срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал?", пише Елена Удря на страницата си във Фейсбук по повод журналистическия материал.

Според Елена Удря нейната персона не представлява интерес за медиите в Коста Рика, а "Системата" в Румъния я преследва дори в страната, в която е потърсила политическо убежище. Удря смята, че статията в местния печат "не е случайна".

"Не съм от такова значение за пресата в Коста Рика, че да се мори да пише за мен. Но съм изключително важна за Системата в Румъния, която сега се тресе из основи и полага отчаяни усилия да оцелее", посочва Елена Удря на страницата си във Фейсбук.

"Тази акция на Секуритате в Коста Рика само засилва аргументите ми за тормоза и злоупотребите, на които съм подложена от три години от страна на Колдя, Кьовеши и всички онези, които са служили и служат на тази Система на нелегална и злоупотребяваща власт", посочва Удря, визирайки бившия заместник-ръководител на Румънската разузнавателна служба Флориан Колдя и главния прокурор на антикорупционната прокуратура Лаура Кодруца Кьовеши.

Елена Удря посочва, че именно тези злоупотреби са я накарали да потърси международна закрила в Коста Рика. В същата страна избяга и нейната приятелка Алина Бика - бивша ръководителка на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма, която бе осъдена по две дела на 3 години и 5 месеца и на 4 години затвор. В статията в костариканския таблоид "Диарио екстра" се разказва и за Алина Бика, отбелязва информационният сайт Зиаре.

Друг бивш румънски високопоставен служител - някогашният кмет на Констанца Раду Мазаре пък избяга в Мадагаскар. Срещу него в съдебна фаза са четири дела с обвинения в корупция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа