Бившият военен взел пистолета на самоубилия се Данаил, за да не попадне в ръцете на наркоман

74-годишният вдовец, който е застрашен със затвор до 8 години, страдал от Алцхаймер, Паркинсон и имал 3 стенда на сърцето

74-годишният бивш граничар Симеон Стоев взел пистолета „Берета” на самоубилия се 43-годишен бизнесмен от Дупница Данаил Божилов-Мечката с благородни мотиви – да не попаднело оръжието в ръцете на някой от многобройните наркомани, скитащи се денонощно из парк „Лаута” в Пловдив.

Това обясни самият бай Симо в Съдебната палата в Пловдив преди началото на заседанието на Районния съд, който трябваше да гледа искането на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо бившия военен.

Неговият адвокат пък настояваше за мярка за неотклонение „подписка” с мотивите, че клиентът му страдал от куп болести – Алцхаймер и Паркинсон, имал 3 стенда на сърцето, и бил вдовец.

„Взех пистолета, за да не пострада някой, там е пълно с наркомани и спринцовки. Беше ме страх, че ще ме убият някой ден, затова го взех. После сънувах, че трябва да намеря някой по-благоразположен, за да го върна”, обясни Симеон Стоев.

От държавното обвинение на шега го номинираха за званията „народен или заслужил артист”, защото цяла седмица след самоубийството на Данаил Божилов на 26 юли разигравал разследващите. Те получили разрешение за обиск едва в сряда, когато излезли резултатите от натривките по ръцете на Симеон Стоев и на Данаил Божилов и те съвпадали.

При претърсването в жилището на бившия граничар, в което имало всевъзможни боклуци, домъкнати откъде ли не, криминалистите открили тайник, който се намирал под печката в една от стоите, и в него били скрити два пистолета. Единият от тях бил „Берета”-ата, с която се самоубил бившият гребец Данаил Божилов, а вторият пистолет бил с неизвестна марка.

В петък сутринта Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем 74-годишния бивш военен за държане на две огнестрелни оръжия и боеприпаси към тях без надлежно разрешение – престъпление по член 339, ал. 1 от Наказателния кодекс. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години, а след това внесе и искане в Районния съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Симеон Стоев.

За срок от 24 часа по делото са били извършени активни процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, огледи на местопроизшествия, назначени са били балистична и химическа експертизи и др. Разследването по случая продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право