Бившият кмет на Търново осъди държавата за 25 000 лв. неимуществени вреди

Бившият кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев, който управлява три мандата, осъди държавата в лицето на прокуратурата да му плати 25 000 лв. неимуществени вреди. Решението е на Окръжния съд в старата столица и подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Апелативния съд.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура Велико Търново срещу д-р Рашев беше образувано досъдебно производство за престъпление по склужба, а с постановление от 29 юли 2009г. той е привлечен в качеството му на обвиняем. Рашев беше отстранен от длъжност, наложена му беше мярка за неотклонение "подписка", а по-късно стана ясно, че е бил подслушван със специални разузнавателни средства по инициатива на прокуратурата.

Причина за обвинението беше строеж в кв. „Колю Фичето”,, извършен от частна фирма, на която общината, с решение на Общинския съвет, предостави терен за изграждане на тенис корт. След години съдебни дела д-р Румен Рашев първо беше осъден от Окръжен съд Велико Търново на "лишаване от свобода " за срок от 2 години, отложено за срок от 4 години, като беше лишен от право да заема обществена длъжност за срок от 4 години от влизане в сила на присъдата.С решение на Върховния касационен съд от 22 март тази година ексградоначалникът беше изцяло оправдан.

По делото срещу прокуратурата д-р Румен Рашев твърди че с незаконосъобразните си действия обвинителите са му нанесени съществени морални вреди - причинени болка и страдание в резултат на унижението от воденото незаконосъобразно наказателно производство, претърпените емоционални и психически терзания - страх и стрес от несправедливата осъдителна присъда, накърнените му чест и достойнство, както и морални и нравствени ценности, социалното му общуване и доброто му име в обществото пострадало,избягвал социални контакти с колеги и приятели, а фактът на образуваното досъдебно производство се отразило неблагоприятно и на роднините му. Твърди, че е пострадала и политическа му кариера, като в резултат на действията на

Прокуратурата се отказал от кандидатстване за четвърти мандат като кмет на община Велико Търново.

За всички тези неимуществени вреди бившият кмет е претендирал общо сумата от 100 000 лв., но магистратите са му присъдили обезщетение в размер на 25 000 лв. със законната лихва върху тази сума,считано от 22 март 2016 г. до окончателното й изплащане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България