Бившият консул в Одрин Георги Димов: Турската заплаха за прекратяване на мигрантското споразумение с Гърция, трябва да стряска и България 

Георги Димов

Заплахата на Турция, че ще прекрати споразумението за реадмисия на мигранти с Гърция, трябва да стряска не само Атина и Брюксел, но и България. Това каза Георги Димов, бивш генерален консул на страната ни в Одрин. Той уточни, че нито България, нито ЕС имат действащи споразумения за реадмисия с турските власти. Димов обясни още на какво трябва да наблегне държавата ни в отношенията си с Турция.

„Първо, на нашите национални интереси и начините за отстояването им. Ние ще преценим как. Второ, на заплахите общо и конкретно от югоизток. Не казвам Турция, понеже там нещата са много спорни, там „ври и кипи“. Затова по-правилно е общото определение „югоизток“. На трето място, на правата и сигурността на различните категории наши граждани в Турция. Не трябва да се пренебрегват и съюзническите ни отношения в НАТО, нито парнтьорството по линия на Европейския съюз“, отбеляза Георги Димов.

Той добави, че диалогът с Турция е труден, но не и невъзможен. В никакъв случай България не трябва да бъде рекетирана, подчерта Димов. Той определи решението на Гърция да не екстрадира осемте военни, считани от Анкара за гюленисти, като достойно.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа