Бившият консул в Одрин Георги Димов: Разрешаването на конфликта в Сирия е ключово в отношенията Русия-Турция

Разрешаването на конфликта в Сирия е от ключово значение в отношенията между Русия и Турция. Това каза за "Фокус" Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин. Той допълни, че другите две основни допирни точки между Анкара и Москва са търговията и енергетиката.

„Още преди Ердоган да отиде в Санкт Петербург руският външен министър Сергей Лавров изрично подчерта, че най-важно в двустранния диалог ще бъде отношението на двете държави по казуса в Сирия. Търговията и енергийните проекти остават на второ място. Формалният повод на сегашната визита на Путин в Истанбул е темата „Енергетика“, свързана и с пари. Знаете, че беше подписана междуправителствена спогодба. Схемата там е разиграна и реализирана, не би трябвало да има пречки за нея. Не така обаче стои казусът с АЕЦ в Турция. Няма как да не напомня дългогодишните усилия на югоизточната ни съседка да се сдобие с ядрени технологии за мирни, а и не само цели“, коментира Георги Димов.

Според него по този път вече са минали Пакистан и Иран. „Не може да се гарантира, че ако в Турция се построи АЕЦ, страната няма да направи атомна бомба", подчерта Димов. Той добави, че ключова в дългогодишния дебат за ядрената енергетика в южната ни съседка е ролята на военната база „Инджирлик“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия