Бившият македонски премиер Никола Груевски имал 81 съветници, които стрували на държавата близо 2 млн. евро годишно

Бившият премиер на Република Македония Никола Груевски имал 91 съветници и външни сътрудници. Годишно те стрували на държавата 1 милион 730 хиляди евро, съобщава правителственият пресцентър.

"Съгласно принципите за откритост и прозрачност на работата на правителството, кабинетът на премиеа Зоран Заев публикува на уеб страницата на правителството информация за всички негови съветници и сътрудници, където медиите може да зададат своите въпроси относно техните задължения и заплащания. За да може обществеността да направи сравнение между сегашните и тези на бившия кабинет съветници, на страницата са публикувани и разходите за заплати на 91 съветници и външни сътрудници на бившия премиер Никола Груевски", се казва в съобщението на пресслужбата, информира БГНЕС.

Според информацията само за една година правителството на Никола Груевски за външни сътрудници и съветници е похарчило 71.6 млн. денари на македонския данъкоплатец, като сред ангажираните сътрудници има и такива с месечна заплата от 7000 евро. Уточнява се още, че липсват информации за авторитетни агенции, чрез които са набирани външните сътрудници. "Освен индивидуални договори за съветване на бившия премиер, в периода 2015 - 2016 г. има и договори за консултантски услуги от международни агенции, юридически консултации, изграждане на търговската марка на страната, мениджмънт на репутация и др. Става въпрос за четири договора, за които правителството на Груевски е платило 569 хиляди евро" се казва още в съобщението.

Към него е приложена и таблица с имената на външните сътрудници, от където е видно, че са получавали от 7 000 евро месечно до 26 000 долара годишно.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа