Бившият румънски премиер Виктор Понта ще оглави нова партия

Бившият румънски премиер Виктор Понта заяви снощи, че ще поеме ръководството на създадената от него партия Про Румъния, но няма да се кандидатира на президентските избори през 2019 г., съобщава в. "Гъндул".

В емисия на телевизия Реалитатя Понта изрази задоволство от оправдателната присъда, която съдиите от Върховния касационен съд издадоха по делото "Турчени-Ровинари", по което той беше обвинен в неверни декларации, пране на пари и съучастие в данъчни измами. Той заяви, че това ще му позволи да се концентрира върху бъдещето.

"Да, ще бъда лидерът на тази формация (Про Румъния). През 2019 г. няма да се кандидатирам. Прибързах през 2014 г. и не искам да правя тази грешка отново. Ще подкрепя друг кандидат", посочи Понта, който загуби изборите през 2014 г. от настоящия държавен глава Клаус Йоханис.

Партията Про Румъния беше основана от Виктор Понта и Даниел Константин миналата година като "политическа алтернатива за разочарованите и отвратените както от Социалдемократическата партия на (Ливиу) Драгня, така и от Национално-либералната партия на (Лудовик) Орбан".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа