Бившият служебен министър на правосъдието Мария Павлова: Не одобрявам и не подкрепям ограничаването на избирателни права

"Не одобрявам и не подкрепям ограничаването на избирателни права, не само на 1.5 милиона български граждани, но дори и на по-малко от тях, а дори и на един, отделно взет, български гражданин."

Това отговаря бившият вече служебен министър на правосъдието Мария Павлова в отговор на въпрос от парламентарния контрол на предшественичката си - депутата от ГЕРБ (вече външен министър) Екатерина Захариева.

Питането е относно предизвикалия скандал проект за промени в Закона за българското гражданство, в който се предвиждаха и промени в три други закона, включително в Изборния кодекс.

Министър Павлова обяснява, че работна група в правосъдното ведомство за промени в Закона за българското гражданство е установила "определени вътрешни противоречия от нормативен характер и в законови нормативни актове, касаещи придобиването на българско гражданство". Затова са били изготвени и промени в Закона за политическите партии, Закона за вероизповеданията и в Изборния кодекс.

Министърът не споменава никакви указания от страна на президента.

Павлова за пореден път защитава тезата на екипа й, че публикуваният за обществено обсъждане проект, свален ден по-късно, се е появил в нарушение от страна на уволнения заради случая директор на дирекция "Съвет по законодателство". Тя посочва и конкретна заповед, която е нарушена - на главния секретар на ведомството, под номер ЛС-04-480 от 12 март. Но не посочва съдържанието на заповедта.

"Труд" поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация всички документи в министерството по случая. Срокът за отговор изтича следващата седмица, след като беше удължен от МП с 14 дни.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика