Бившият френски президент Жак Ширак е приет в болница заради белодробна инфекция

Президентът на Франция (1995 г. – 2007 г.)  Жак Ширак е постъпил тази сутрин в болница в Париж заради белодробна инфекция, предаде АФП, цитирана от БТВ.

След завръщане в Париж от Мароко, където пребиваваше със семейството си, 83-годишният Ширак е настанен за лечение в болницата Питие-Салпетриер, където ще остане през следващите дни, съобщи дъщеря му Клод Ширак. Източник близо до експрезидента е съобщил на агенцията, че той е в съзнание.

Жак Ширак, който десетилетия имаше репутацията на човек с желязно здраве, получи мозъчен удар по време на втория си мандат, през 2005 г., и това силно влоши общото му състояние.

След като напусна Елисейския дворец, бившият президент е постъпвал в болница няколко пъти, в това число през декември 2015 г. заради общо отслабване на организма.

Президентството му – общо 12 г. (преди това той бе два пъти премиер и кмет на Париж в продължение на 18 г.) бе белязано от отказа на Франция да участва във войната в Ирак, която президентът Джордж Буш започна през 2003 г., и от признанието за отговорността на френската държава за депортирането на евреите през Втората световна война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа