Бившият шеф на АПИ обвинен за безстопанственост

Лазар Лазаров ще отговаря за 41,6 млн.лв. щети от договор за „Марица“

Бившият шеф на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров е обвинен за безстопанственост, довела до щети от 41 630 050 лв. Това съобщиха от Специализираното звено “Антикорупция” към Софийска градска прокуратура.

През април прокурори и агенти на ДАНС влязоха в централата АПИ и изнесоха документи и компютри. Още тогава се разбра, че акцията им е по сигнал на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Разследването е за злоупотреби при довършването на лот 1 от магистрала “Марица” в участъка “Оризово-Димитровград”.Образувано е още през септември 2016 г., а Лазаров подаде оставка 2 месеца по-късно. Договорът за 31-километровата отсечка е сключен между АПИ и италианската компания “Чи ем Чи ди Равена” през 2011 г. Срокът за изграждането е 25 месеца, а стойността на проекта е около 133 милиона лв. без ДДС. Трябвало е да бъде завършена през есента на 2013 г., но италианците се оплакали, че се бавят заради валежи от дъжд и сняг.

Почвата била преовлажнена и се налагала стабилизация на терена на отсечка с дължина 1760 метра, заради която не можел да бъде довършен целият участък.

От АПИ обявили допълнителна обществена поръчка и сключили договор за още 51 млн. лв. с “Пътища Пловдив” АД. Лазаров е обвинен за това, че като длъжностно лице не е възложил да се провери дали част от предвидените строително-монтажни работи не са били вече включени в договора от 2011г. с италианците. Освен това не е поискал обосновка за необходимостта от някои строителни дейности, а подписал новия договор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право