Бившият шеф на НС доц. Борислав Великов: Правителството замете съживяването на Северозапада под килима

Борислав Великов

Съживяването на Северозападна България, което бе кауза на целия Реформаторски блок /РБ/, беше заметено под килима от това коалиционно правителство, а проектобюджет за  2018 е спирачка, а не ускорител на развитието на България, заяви лидерът на партия Българска нова демокрация /БНД/ доц. Борислав Великов.

Според бившия депутат в три парламента и бивш председател на НС заложените в проектобюджета за догодина политики и пропорции са пречка България да има по-висок брутен вътрешен продукт. "Налаганото административно определяне на минималните осигурителни доходи и на минималната работна заплата пречи на малкия и средния бизнес да назначава хора с по-ниска квалификация и на почасово заплащане".

Реформаторският блок ще инициира промени в Кодекса за социално осигуряване, за да се чува мнението на предприемчивите хора в страната”, каза доц. Великов. При нежеланието за реформи, допълнителните средства, които правителството планира да налее в редица нереформирани системи, ще потънат безследно,  включително и в сектора „образование”.

Увеличението на учителските заплати е необходимо, но заедно с него трябва да се заложат много по-ясни измерители за по-качествено образование, и особено за професионалното образование, смята лидерът на БНД. Средната заплата в БАН е с над 200 лева по-ниска от средната за страната и с над 500 лева по-ниска от тази за София, отбелязва още доц. Великов. Инициативата за съживяване на Северозападна България пък явно е изоставена, в бюджета не са предвидени средства за Целенасочената инвестиционна програма за Северозападна България и другите изостанали региони, няма ги и  предвидените целеви над 500 млн. лв. за общините, заявява бившия три депутат от Монтана. Според доц. Великов председателството ни на ЕС и бюджетът за следващата година биха били подходящи инструменти за „разширяването на ЕС и към Северозападна България, а не само към Западните Балкани”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика