Бивши депутати се увековечават в държавния архив

Активисти на СДС и БСП са се сдобили през последните години с лични фондове в Държавна агенция „Архиви“

Михаил Миков предава свои материали от 50-годишен

Бивши депутати от СДС и от БСП са дарили през последните години своите лични архиви на държавния архив. Това показа справка на “Труд” в електронните бази данни на Държавна агенция “Архиви”.

По закон такива документи могат да бъдат приети като стойностни, ако се отнасят за “значими за обществото личности”, като приемането и вписването в регистрите се осъществява след експертна оценка.

Бившият вътрешен министър, председател на парламента и лидер на БСП Михаил Миков е започнал да дарява своите архиви още от 50-годишен – от 2010 г. до 2014 г. Те са регистрирани в Държавен архив - Видин като личен фонд “Миков, Михаил Райков” и съдържат документи от периода 1997-2014 г. - сведения, стенограми, статии, доклади, компактдискове със записи, снимки от участие в партийни и национални форуми, изяви и предизборни срещи.

Ексдепутатът от СДС Цоньо Ботев е дарил свои архиви през 2012 г. и 2016 г. Регистрирани са в Държавен архив – Габрово като личен фонд “Ботев, Цоньо Георгиев”. Съдържат 1,30 линейни метра документи от периода 1964–2016 г. – автобиографии, служебни характеристики, тефтери със записки за дейността на синия съюз от зората на демокрацията. В държавния архив са влезли и негови лични документи от инженерната му дейност, както и публикации за него и статии за СДС-Габрово и за неговата Радикал-демократическа партия.

Авторът на книгата “Кой уби СДС” (2015 г.) д-р Панайот Ляков е дарявал на агенция “Архиви” в периода 2010-2014 г. Неговият личен фонд “Ляков, Панайот Борисов” в Държавен архив - Пазарджик съдържа 159 архивни единици от периода 1956-2015 г. - документи от всякакъв характер, сред които удостоверения, свидетелства, грамоти, студентски книжки, дипломи, членски, делегатски и журналистически карти, благодарствени писма и пр.

Освен това Ляков е дарил и документи на дядо си Панайот Димитров – военен аптекар и общественик, и на бабата си д-р Захарина Димитрова – първия лекар хистолог и една от първите лекарки в България. Те са оформили семеен фонд Димитрови.

Покойният Гиньо Ганев, наричан Човека парламент, е направил дарение от документи през 2015 г. Но не свои, а на неговия тъст Кимон Георгиев. Дарението е регистрирано в Централния държавен архив като личен фонд “Георгиев, Кимон (Кимон Георгиев Стоянов)” и съдържа автобиография и биографични бележки, лични документи, петиции, решения, резолюции, кореспонденции, законопроекти, ръкописи, лозунги, позиви, бюлетини и още много документи от преди и след 9 септември 1944 г.

Дипломатът Андрей Трънски е дарил през 2015 г. документи на баща си Славчо Трънски.

Найо Тицин е дарил архива на своя баща - художникът Атанас Нейков.

Дъщерята на покойния д-р Желю Желев Станка е внесла 9.61 линейни метра документи от целия живот на първия президент на Република България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика