Бивш депутат на съд за смъртта на дете

Д-р Валентин Павлов твърди, че става въпрос за генетично заболяване

Спецзвеното “Антикорупция” внесе в Софийския градски съд обвинителния акт срещу д-р Валентин Павлов за смъртта на 14-годишно момче. Стоматологът е бивш депутат от Реформаторския блок в 43-тото народно събрание.

За фаталния случай от 14 юни 2016 г. съобщил бащата. Детето му постъпило в денталната клиника на д-р Павлов и съпугата му за отстраняване на киста на долната челюст. Стоматологът насрочил операцията под пълна упойка. Според прокуратурата клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост при усложнение и д-р Павлов е знаел за това. След операцията, състоянието на момчето се влошило и то вдигнало висока температура. Получило тахикардия, затруднено дишане и други симптоми, за които предупреждава листовката на използваната от доктора упойка. В указанието пишело, че в подобни случаи трябва незабавно на пациента да се бие венозна инжекция от дантролен натрий. Такъв обаче нямало в клиниката. По-късно малчуганът починал. Обвинителите са категорични, че за момчето изобщо не е трябвала пълна упойка.

Причината за смъртта е генетично заболяване, а не лекарски грешки, обяви д-р Павлов. По думите му соченият от прокуратурата като животоспасяващ антидот не е разрешен за притежание у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право