Бивш депутат от ГЕРБ пак влиза в парламента, но с ДПС

Димитър Аврамов

След излизането на окончателните резултати от изборите стана ясно, че бизнесменът Димитър Аврамов от Монтана за втори път ще стане депутат. Но от различна партия. През 2011 г. Аврамов влезе в Народното събрание с мандат на ГЕРБ. А сега бе водач на листата на ДПС в Монтана.

Раздялата на младия бизнесмен с партията на Бойко Борисов стана през юли 2012 г., когато той бе арестуван в дома си в Монтана с обвинение, че е взел 50 000 лева от крупен земеделец и поискал още 50 000 и 3000 дка земя за да уреди проблемите му със земеделските служби. От партията на Бойко Борисов веднага изключиха Аврамов, срещу него започна разследване, а по-късно бе образувано и дело за търговия с влияние.

След като излезе от ареста Аврамов пое отново предприятието си за преработка на птиче месо, но се зае и с обществена дейност. С активното му участие бе създадена фондация „Бъдеще за Северозападна България”, която започна инициативи за съживяване икономиката и опазване традициите в най-бедния регион на България и Евросъюза. Активисти на сдружението участваха в местните избори и част от тях заеха места в общинските съвети.

Според запознати с политическата мозайка в Северозапада, въпреки официалното си излизане от политиката, Аврамов е запазил влиянието си върху част от гласоподаватели в региона, най-вече в ромските махали и част от селата. И доста партии търсели съдействието му преди избори за увеличаването на подкрепата към тях.

През юни миналата година Софийският градски съд оправда Димитър Аврамов по обвинението за търговия с влияние. А след протеста на прокуратурата Апелативният съд върна делото за ново разглеждане заради процесуални пропуски.

Въпреки неприключилото дело бившият депутат от ГЕРБ през февруари се оказа начело на листата на ДПС в област Монтана. „Бях се оттеглил от политиката и да се върна беше много трудно решение. Не съм член на ДПС. Влязох в листата на движението като представител на гражданското общество. Смятам, че ДПС работи усилено за развитието на регионите и тяхната икономическа мощ и властови ресурси могат да помогнат много за възраждането на област Монтана. А и тази партия държи на хората си, подкрепя ги, а не ги изоставя и мачка като други”, заяви при откриването на кампанията Аврамов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика