Бивш любимец на диктатора Мугабе спечели изборите в Зимбабве

Емерсън Мнангагва, новият президент на Зимбабве.

Кандидатът на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) Емерсън Мнангагва, спечели президентските избори в страната.

Мнангагва, който бе досегашен президент на Зимбабве след отстраняването на Робърт Мугабе, получи 50,8 процента от гласовете. Противникът му, лидерът на опозицията Нелсън Чамиса получи 44,3%, съобщи централната избирателна комисия.

Резултатите бяха оповестени в момент, в който обстановката в столицата Хараре е напрегната. Армията патрулира по улиците след протести, в които имаше и жертви.

Говорител на опозицията определи резултатите като "фалшиви" и каза, че те не са били проверени от нея.

След оповестяване на победата му, Мнангагва приветства новото начало за Зимбабве, предаде БТА. "Благодаря Зимбабве. Това е ново начало. Нека се обединим в мир и любов и заедно да построим един нов Зимбабве за всички", каза Мнангагва.

Мнангагва беше дясната ръка на Робърт Мугабе. В продължение на над 30 години той бе предан служител на президента. Дойде на власт през ноември след намеса на армията, при което се стигна до оттеглянето на Мугабе от власт.

Мнангагва е наричан Крокодила заради безжалостния му характер. По време на предизборната кампания той обикаляше страната и се представяше като човек на промяната, като се отрече от ментор Мугабе.

Основният му опонент на изборите - Нелсън Чамиса, го обвинява, че е представител на миналото, готов на всичко, за да запази властта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят