Бивш министър експерт по делото "Хитрино"

Окръжният съд в Шумен назначи четирима нови експерти по делото "Хитрино" по време на съдебното си заседание в петък, които трябва да изготвят експертизи по въпроси, поставени от защитата на двамата обвиняеми машинисти.

Сред вещите лица е и акад. Стефан Воденичаров, бивш образователен министър в кабинета Борисов през 2013 г. и директор на Института по металознание. Той ще прави пожаро-техническа експертиза, която трябва да отговори на важни въпроси за печка, за която се смята, че е подпалила изтеклия газ пропилен при дерайлирането на влака на 10 декември 2016 г. В продължение на две съдебни заседания се търси експерт със знания по металите, който да каже защо печката не е деформирана и стъклото й е цяло.

На проф. Иван Миленов от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ е поверена експертиза в областта на електротехниката, защото адвокатите имат питания относно контактната мрежа.

Двама - проф. Васил Стоилов и проф. Симеон Ананиев ще отговарят на въпроси за безопасността при превоз на опасни товари и състоянието на цистерните.

Следващото заседание е на 1 октомври. До това време част от експертизите ще бъдат готови. Съдебни служители още в петък са се свързали с експертите, те са приели и са посочили този срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България