Бивш министър осъден на 42 години затвор

Бивш премиер на страната избяга в Дубай

Съд в Банкок постанови 42 години затвор за бившия министър на търговията Бунсонг Терияпиром заради злоупотреби, свързани със сделки с ориз между Тайланд и Китай, предаде Ройтерс.

Според прокуратурата действията на Терияпиром са довели до огромни загуби за страната, а оризът, който е трябвало да бъде изнесен за Китай, бил продаван на местния пазар.

Терияпиром беше част от правителството на министър-председателката Инглук Шинаватра, свалена с държавен преврат през 2014 г.

Вчера върховният съд на Тайланд отложи произнасянето на присъда по дело срещу самата Шинаватра. Тя е обвинена в престъпно нехайство във връзка със схема за субсидиране на оризопроизводителите, въведена от нейното правителство през 2011 г. По това обвинение тя можеше да получи до 10 години затвор.

Произнасянето на присъдата бе отложено за 27 септември, защото подсъдимата не се яви в съда. Впоследствие стана ясно, че тя е избягала в Дубай.

Източници от партията на Шинаватра заявиха, че миналата седмица тя е напуснала страната и е заминала през Сингапур за Дубай, където живее нейният брат Таксин Шинаватра. Самият той е в самоналожено изгнание, за да избегне присъда затвор за корупция, постановена му през 2008 г.

Заместник-началникът на тайландската полиция генерал Сривара Рангсибрахманакул обаче заяви, че полицията няма данни Инглук Шинаватра да е напускала Тайланд, както и че развоят на събитията се следи внимателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия