Бивш музеен шеф издаде двуезичен сборник

Бившият директор на Историческия музей в Свищов Пети Доневски написа книга

Бившият директор на Историческия музей в Свищов Пети Доневски написа книга, в която споделя  своя богат опит от активната си археологическа дейност. Изданието е озаглавено „Пети Доневски – Сборник научни статии” . То е изключително богато на снимков материал и е на български и английски език. Представянето на книгата и нейния автор направи проф. Румен Иванов.

Той сподели, че Пети Доневски е първият учен изследвал Легионен лагер в Силистра, а след това е проучвал и древноримския град  „Ноеве” в Свищов, което го прави единственият археолог открил два лагера на легионери. Неговият труд и проучванията му в Силистра внасят яснота относно топографията на града. През 1972 година започва самостоятелни разкопки и постепенно, чрез откритията си той прави исторически разрез за един период от 2 до 6 век, в археологически аспект. Топографската карта дава представа за цивилни и военни сгради на площ около 19 хектара.

По време на разкопки Пети Доневски открива множество предмети и бижута с висока археологична стойност, което дава възможност за анализ и проучване на бита и начина на живот на древните римляни. Интересно е откритието му на статуята „Римлянката”, намерена в запазен вид и цял ръст, което я прави изключително ценна.

При завръщането си в родния град Свищов Пети Доневски  продължава да работи в сферата на археологията. Прави открития на източната крепостна стена на „Нове”  и проучва крепостта „Калето”,  датираща от края на III до началото на IV век.

През своя професионален път той има възможността да участва в много форуми, семинари и конгреси на международно ниво, което допълнително го обогатява като професионалист и му дава възможност да се среща с известни учени и доайени в областта на археологията. Не случайно колегите му казват за него, че е сред малкото археолози, които успяват да създадат духовна връзка между изследователя и неговия обект на изследване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони