Бивш руски министър се жалва, че е бил натопен

Близкият до Путин Игор Сечин го подвел да вземе подкуп

Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев, който е подсъдим за корупция, заяви, че е бил натопен от приближения до президента Владимир Путин шеф на “Роснефт” Игор Сечин и че случката с взетия от него подкуп е провокация, подготвена съвместно с Федералната служба за сигурност (ФСС), предаде Ройтерс.

Улюкаев бе арестуван на 14 ноември миналата година с куфарче с 2 милиона долара, което прибирал в багажника на колата си, паркирана пред офиса на “Роснефт” в Москва. Минути преди това била приключила срещата му със Сечин, на която той му дал парите. Прокуратурата, позовавайки се на показания на Сечин, твърди, че сумата е била подкуп, за който Улюкаев го изнудвал, за да разреши на “Роснефт” да придобие петролната компания “Башнефт”. Ексминистърът поискал рушвета по време на командировка в Индия, Сечин му обещал парите, но когато се завърнал в Русия, подал сигнал до ФСС. А службата го включила в оперативно-следствените действия по отношение на Улюкаев. На 14 ноември Сечин поканил тогавашния действащ министър в офиса си и лично му предал куфарчето с 2-та милиона.

Пред съда вчера Улюкаев заяви, че Сечин е подал фалшив сигнал до ФСС, че го изнудва за подкуп, а след това го подмамил да се срещнат в офиса на “Роснефт”, където да му връчи подкупа, което пък било замислено съвместно с ФСС. “Срещу мен няма обективни доказателства. Обвиненията са изфабрикувани”, отсече Улюкаев. Той не оспори факта, че е взел двата милиона долара, но не даде обяснение защо ги е взел.

От “Роснефт” не коментираха конкретно обвиненията срещу Сечин, че е натопил Улюкаев. Михаил Леонтиев, говорител на петролния гигант, посочи само, че явно ексминистърът е избрал тази тактика за защита в “трудната ситуация”, в която се намира, като допълни, че на съда са били предоставени изчерпателни доказателства за извършено престъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа