Бивш руски разузнавач в критично състояние след досег с неизвестно вещество

Сергей Скрипал настанен в болница под охрана

Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал, шпионирал за и получил убежище във Великобритания, е в критично състояние, след като бил изложен на досег с неизвестно вещество в Югозападна Англия, информира Би Би Си.

Британската полиция съобщи за сериозен инцидент днес в търговски център в Салисбъри, графство Уилтшър. Мъж и жена са пострадали, след като били изложени на неизвестно засега вещество.

Редица места в центъра на Салисбъри били отцепени, а спешното отделение на местната болница, където били откарани пострадалите - затворено.

Впоследствие мъжът бил идентифициран като Сергей Скрипал.

Жената е на 30 и няколко години.

Екипи в пълно защитно облекло обеззаразяват района на инцидента.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване, отбелязва Би Би Си. През 2006 г. той бе осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Той получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между Съединените щати и Русия.

Скрипал бе признат за виновен в Русия за това, че издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6. Според руските власти той получил 100 000 долара за сведенията, които започнал да предава от 90-те години на миналия век.

През 2010 г. Русия освободи Скрипал и още трима свои граждани, осъдени за шпионаж в полза на западни държави, в замяна на което САЩ й предадоха 10 руски агенти. Размяната на шпиони в стила на Студената война бе извършена на писта на летището на Виена.

Впоследствие Скрипал замина за Великобритания, където получи убежище.

Случаят от днес в Салисбъри напомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият руски разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество, припомня БТА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа