Бивш служител в „Полимери”: Вместо да даде заплати, Банев си купи кола

„Полимери” беше изключително предприятие, единствено по рода си в България. С взимането си там Баневи завариха едно работещо предприятие с утвърдени позиции. Още 2009 г. стана ясно, че те нямат намерение да го развиват. Можеше да бъдат направени хиляди неща. Това заяви Мария Николова, бивш юрист и пълномощник на семейството, по Нова ТВ.

Тя сподели, че е напуснала „Полимери” заради заплаха за сигурността й.

„От 2008 г. работя с тях. Първият казус беше изключването на Николай Банев от съдружие с Ветко Арабаджиев. След това започнах да работя навсякъде, където имаше проблеми”, разказа Николова.

„С тогавашния главен счетоводител в рамките на няколко седмици събрахме около 1,5 милиона лева по сметка на „Полимери”, които бяха от несъбрани вземания. Моето предложение към г-жа Банева, която беше изпълнителен директор, беше да се изплатят заплати на работниците, които не бяха взимали пари от шест месеца. На аванс и заплата им бяха давани по 50 лева с обещание, че следващия път ще си получат парите. Г-жа Банева каза, че ще си помисли, но след това се обади Николай Банев и каза тези пари да му бъдат пуснати по негова сметка, защото смята да си купи автомобил”, разказа още Мария Николова.

По думите й на практика „Полимери” е оставено без никакви приходи. Тя уточни, че е била близка с двамата и е изключително цинично те да излизат и да се правят на жертви.

На въпрос защо е напуснала предприятието, Мария Николова обясни, че е имало заплаха за сигурността й. Тя обаче не пожела да разкаже повече, тъй като се води разследване.

Доколкото ми е известно, със самото приватизиране на "Елма" - Троян, между Николай Банев и друг виден приватизатор - г-н Борис Бояджиев, е имало негласна договорка "Елма" - Троян да бъде фалирана, за да може г-н Бояджиев, който има абсолютно същия бизнес, да прогресира. А "Елма" - Троян да бъде нарязана на скраб, разказа още Николова. Това нещо се случва. Даже в техните среди се говори за едни 10 милиона, които Борис Бояджиев е трябвало да даде на Николай Банев. Аз съм чувала, че те са му дадени и част от тези пари или всички, не мога да кажа, са дошли от небезизвестния г-н Петко Митовски, който е свързан с "Алфа банк".

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право