Бивш шеф на БОП осъди прокуратурата за 65 000 лв. заради 4 обвинения

 

Окръжният съд във Велико Търново постанови 65 000 лв обезщетение за неимуществени вреди за бившия началник на звеното за борба с организираната престъпност в областта.

В края на октомври миналата година 48-годишният Орлин Тодоров поиска от държавата в лицето на обвинението рекордните 500 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/. Според съдебното решение от 21 април присъдената сума се постановява заради повдигнати 4 незаконни обвинения ,по които мъжът бе оправдан окончателно.Сред тях изнасяне на държавна тайна и превишаване на служебните правомощия.

„Доволен съм от това съдебно решение,което е справедливо „, коментира лаконично вчера Орлин Тодоров.

Присъдената сума обаче е сред малкото по дела срещу държавата. Според прокуратурата искът е бил недопустим ,защото Орлин Тодоров все пак е осъден, дори и само по едно обвинение – за разгласяване на секретната операция на антимафиотите в болницата в Горна Оряховица, станала известна като „бебето от фризера„ от 2010 г.

Окръжните магистрати обаче са опонирали на прокуратурата в материалите по делото, че наказателната процедура не е предмета на това производство. По него е правена и приета и съдебно –медицинска експертиза, която е показала,че Тодоров е получил куп здравословни проблеми по време на мегаделото срещу него. Арестът му в Ловешкия следствен арест от близо 1 г. и съдебният процес след това довели до тежко психо-емоционално разстройство. Той преживял тежко загубата си на статус в обществото,на свобода и на отделяне от близките му хора.

След престоя зад решетките Тодоров бил пуснат „под домашен арест“, а после му наложили 6000 лева парична гаранция. Всичко това го стресирало още повече заедно с публичния му арест на 11 март 2011 г. във Велико Търново.

През януари миналата година Орлин Тодоров се отказа от дело пред ВКС, защото му дошло до гуша да иска оправдателна присъда, и си остана с постановеното наказание от 3 г. условно.

От върховните съдии той искаше да бъде напълно оправдан за изнасяне на секретна информация и тайни от МВР към бизнеса. Условната присъда му бе постановена през лятото на 2015 г. от Апелативния съд във Варна, след като магистратите в старата столица от тази инстанция си дадоха отводи. Година по-рано Окръжният съд отреди за Орлин Тодоров една година условно и 2000 лв.санкция след шумния процес срещу него. Прокуратурата тогава му поиска 8 години затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право